Woensdag 24/04/2019

Standpunt

Kindhuwelijken en genitale verminking zijn geen softe materie. Dit vraagt, schreeuwt, om hard beleid

Tine Peeters. Beeld Tim Dirven

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Er moeten meer kindhuwelijken zijn. Dat is geen wens, laat staan een voornemen. Er moeten in België gewoon meer kindhuwelijken zijn dan de acht koppels die nu op de radar staan. Dat cijfer komt niet eens uit 2018, maar uit 2017. En het is niet het resultaat van een verplichte registratie, maar staat wat verloren tussen de vele statistieken over asielzoekers. 

Het zijn dan ook slechts de koppels, allemaal uit Syrië, die zich vorig jaar hebben aangemeld voor asiel bij de bevoegde instanties. Bij die aanmeldingen bleek een van de twee partners minderjarig. 

Dat cijfer kan – helaas – alleen maar een grove onderschatting zijn. Want in ons land komen er niet alleen gedwongen huwelijken voor tussen nieuwkomers, maar ook tussen minderjarige meisjes of jongens die hier geboren zijn en een veel oudere partner. In Nederland detecteren ze 250 kindhuwelijken per jaar, wat een veel realistischer cijfer lijkt. 

Lees ook:

Aanpak van genitale verminking krijgt kritiek: 41.000 euro voor 8.644 bedreigde meisjes.

Beschamend laag bedrag

Het is in onbruik geraakt, Nederland als gidsland aanduiden, maar in deze thematiek lijkt het absoluut verantwoord. Bij onze noorderburen schenken ze er tenminste de nodige aandacht aan, bestaat er behoorlijk onderzoek over en hebben ze een waterdichte wet. De Vlaamse welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) wil nu wel inzetten op preventie en sensibilisering, maar mag het wat meer zijn dan foldertjes en goedbedoelde gesprekken? Dan zachte en zalvende maatregelen? Voor de strijd tegen kindhuwelijken én genitale verminking samen trekt hij 41.000 euro uit. Cijfers over genitale verminking bestaan wel voor ons land, het gaat om vele duizenden vrouwen. Hoeft het nog gezegd dat 41.000 euro dan een schamel, en zelfs een beschamend laag bedrag is?

Want dit is geen softe materie, dit gaat vaak over zwaar misbruik. En dat vraagt, schreeuwt zelfs, om hard beleid. Breng toch in kaart om hoeveel vrouwen en mannen het echt gaat bij deze praktijken. Verzamel zoveel mogelijk gegevens en benoem de oorzaken ervan. 

Vandeurzens partijgenote, het federale parlementslid Nahima Lanjri (CD&V), schreef in juni vorig jaar al een wetsvoorstel over kindhuwelijken. De familierechtbank wordt dan als eerste instelling bevoegd voor de erkenning van deze huwelijken, wat de minderjarige extra beschermt.

Ongebruikelijke alliantie

Dat de federale regering in lopende zaken is, mag geen excuus zijn voor het parlement om dit wetsvoorstel stof te laten vergaren. Laat de periode van lopende zaken net een kans zijn voor de volksvertegenwoordigers om de politieke agenda naar hun hand te zetten en zelf te regeren. In 2011 duwde de Kamer er in lopende zaken strengere regels voor gezinshereniging door. Met een ongebruikelijke alliantie tussen CD&V en N-VA. 

Beide partijen proberen nu om zichzelf via deze thema’s in de etalage te zetten. Het zou hen meer sieren, en vooral de slachtoffers meer vooruithelpen, wanneer ze tot een vergelijk zouden komen over een effectieve wet. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.