Zaterdag 04/02/2023

OpinieBrief van de dag

Kinderen veilig op de fiets? ‘Laten we alle steenwegen vanaf nu gewoon ‘Russische roulette nummer zoveel’ noemen’

Een veilige infrastructuur voor fietsers is vaak ver te zoeken. Beeld Illias Teirlinck
Een veilige infrastructuur voor fietsers is vaak ver te zoeken.Beeld Illias Teirlinck

De lezersbrief van de dag, geschreven door Jan Despiegelaere uit Kerkhove.

Lezers

Dit weekend werd onze jongste dochter Nel (heel licht) aangereden op het fietspad langs de Oudenaardsesteenweg tussen Kerkhove en Avelgem. Gelukkig niets ernstigs, ze kwam er met wat schrammen en de schrik van af. De bestuurder die haar aanreed, verontschuldigde zich honderduit en gaf al zijn gegevens mee. Accidents happen.

Vier jaar geleden werd onze tweede dochter Thea aangereden langs dezelfde baan. Een auto die van een parking kwam, kruiste het fietspad net toen zij passeerde. Ze viel over de motorkap en kwam er met veel blutsen en builen nog relatief goed van af. De bestuurder stapte wel uit, maar sprak enkel Frans en reed direct weer door. Haar fiets was niet meer berijdbaar.

In 2012 werd onze oudste dochter Marie op de fiets aangereden door een vrachtwagen op datzelfde fietspad. Ze kreeg een duw en werd op straat geslingerd. Haar vriendin Justine kwam onder de vrachtwagen terecht en overleed ter plekke. Haar andere vriendin kon maar net op tijd van haar fiets springen.

In negen jaar tijd zijn onze dochters alle drie - op klaarlichte dag - aangereden langs diezelfde steenweg en hebben onze vrienden er hun enige dochter verloren. Zo’n steenweg waarvan er honderden zijn in Vlaanderen. Langs dewelke dagelijks duizenden kinderen naar school en terug, naar het voetbal, de muziekschool of naar vrienden fietsen.

Toegegeven, we hebben brieven geschreven naar ministers en er zijn enkele verbeteringswerken uitgevoerd. Er is zelfs recent een minister op bezoek geweest die zelf langs het fietspad fietste.

En ja, ik weet het, het is onverantwoord hoe sommige jongeren onzichtbaar zijn of soms heel gevaarlijke toeren uithalen in het verkeer. En ja, het is helaas nodig om ze op te tuigen als flikkerende kerstbomen voordat we ze met een bang hart de donkere ochtendmist injagen, al sta je daar dan te flikkeren als je voor de zoveelste keer geconfronteerd wordt met de zoveelste auto of bestelauto die het fietspad blokkeert om snel iets af te geven, of aan de vele bouwwerven.

Verkeersveiligheid is ieders verantwoordelijkheid, niet alleen van beleidsmakers, maar ook van u en van mij. Het zou niet de verantwoordelijkheid van onze kinderen of zelfs jongeren mogen zijn, alleen omdat we er niet in slagen om een degelijke en veilige infrastructuur uit te bouwen die ons toelaat om ieder kind vanaf pakweg 10 jaar met een gerust hart met de fiets naar school te sturen.

In afwachting van beterschap (ik ben een hardcore naïeve idealist) stel ik voor om alle steenwegen vanaf nu gewoon ‘Russische roulette nummer zoveel’ te noemen. Laten we het goede voorbeeld geven in Avelgem en de Oudenaardsesteenweg omdopen tot ‘Russische roulette 001'.

Jan Despiegelaere, Kerkhove

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234