Woensdag 03/03/2021
null

ColumnJohn John & Missy

Kinderen baas: het is een dubbele revanche op het gezag van school én ouder

Beeld Damon De Backer

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (11) en Missy (7). 

Er had, zo troost je je, ook een nepkeuken met ­ingebouwd oventje kunnen staan. Zelfs een speelgoedstofzuiger haalde de verlanglijst. Maar dat waren nooit reële opties, want de strijd tegen genderstereotypering moet natuurlijk wel ergens beginnen. En dus bracht Sinterklaas voor Missy een speelgoedklas.

Jawel, een speelgoedklas. Niet zomaar een krijtbord aan de muur. Dat hangt er ook. Niet zomaar een ­afwasbaar bord op poten. Dat staat er ook. Neen, een klas. Drie bordkartonnen panelen palmen een flink deel van de woonkamer in. Daarop de afbeelding van een klas, met een klok, magneetborden en een wijzer voor de seizoenen. Voor je dochter is het het mooiste cadeau dat ze ooit kreeg.

Schooltje spelen, er is niets liever dat ze doet. Merkwaardig vind je dat. Je zou verwachten dat een kind, na een dag op de schoolbanken, thuis zo ver mogelijk van een klassfeer wil weglopen. In een boom klimmen, een mooie tekening van een regenboog maken, of op YouTube alle liedjes van #LikeMe van buiten leren (oké, dat doet ze ook meer dan je lief is). Maar liefst van al speelt Missy dus de dag na die ze zo-even beleefd heeft. Als bij een Russisch matroesjkapopje lijken haar ­buitenwereld en haar binnenwereld in elkaar te passen. Buiten: school. Binnen: ook school. In haar hart: nog meer school.

Er is wel een essentieel verschil. In de klas die ze ­zichzelf verbeeldt, is zij de juffrouw. Aan de deur heeft je dochter een lint gehangen met papiertjes met de namen van al haar klasgenoten. Net echt. Alleen hangt in deze rangschikking haar eigen naam trots ­bovenaan, nog net een streepje boven die van haar vriendinnen. Onderaan bungelen de namen van de jongens die haar weleens plagen. “Zij babbelen te veel”, verklaart ze in haar hoedanigheid van juf. Iets wat de foutloze, brave speel-Missy van de thuisklas nooit doet, dat spreekt vanzelf.

Behalve over het verwerken en imiteren van de werkelijkheid daarbuiten, gaat dit spel hierbinnen ook over macht. De macht om invloed uit te oefenen op die realiteit en op het leven van anderen. Missy ontkomt aan de normen en regels van het schoolbestaan door thuis te doen alsof zij die normen en regels bepaalt.

Het liefst speelt ze schooltje met moeder of vader als kind in de klas. Kinderen baas: het is een dubbele revanche op het gezag van school én ouder. Het idee dat dat kan, of, ooit, ook echt zal kunnen, maakt de regels ­draaglijk. Het maakt dat, als je het haar vandaag vraagt en als het niet lukt om Beroemde Zangeres te worden, ze het liefst juf zou worden.

“Ik wil morgen niet naar school”, zegt ze voor het ­slapengaan, meer als een kinderritueel dan als een gemeend protest.

Ze weet wel beter. Jij ook.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234