Maandag 19/08/2019

Opinie

Kerncentrale Doel, afzonderlijke incidenten of een patroon?

Beeld Photo News

Evert Weys is fractievoorzitter van de politieke partij GBWP in Bergen op Zoom.

Een patroon is volgens het woordenboek een "herkenbare lijn in gebeurtenissen". Aan dit woord moet ik steeds vaker denken als ik via de pers verneem dat er zich weer een incident heeft voorgedaan in de kerncentrale van Doel. Kun je nog van incidenten spreken als ze zich voordoen met een zeer regelmatige frequentie en steeds op dezelfde plaats? Of is er dan sprake van een herkenbare lijn in gebeurtenissen?

Ik vrees dat we inmiddels van een patroon kunnen spreken, hetgeen vanuit veiligheidsperspectief niet geaccepteerd zou mogen worden.
Ik hoop dat de Belgische regering haar verantwoordelijkheid neemt en snel terugkomt op het besluit om de kerncentrale niet langer op te houden.

Sinds het incident met de ontploffing eind oktober 2015, hebben we in de gemeenteraad van Bergen op Zoom een motie aangenomen die de Belgische regering oproept om ons als grensbewoners inspraak te geven bij het besluit om Doel 1 en 2 langer open te houden.

Deze motie is naar de verantwoordelijke Belgische minister gezonden, tot nu toe zonder enige reactie. Dit tekent voor mijn gevoel ook de houding die men lijkt aan te nemen ten opzichte van verontruste grensbewoners. Daar waar Electrabel en de Belgische toezichthouder FANC de moeite hebben genomen om naar Bergen op Zoom te komen om in een expertmeeting tekst en uitleg te komen geven over de eerdere incidenten, hult de Belgische overheid zich in stilzwijgen als hen wordt gevraagd om inspraak en grensoverschrijdend milieu-onderzoek. Iets wat volgens internationale verdragen verplicht is.

We hebben gemeenten in de omgeving en de provincies Noord-Brabant en Zeeland gevraagd om de motie te ondersteunen en volgen de ontwikkelingen die er zijn in de procedure die Greenpeace heeft aangespannen om de inspraak ook af te dwingen.

De Nederlandse overheid lijkt zich de laatste tijd ook iets meer te gaan bekommeren om de zorgen van de grensstreek. Er zijn in de tweede kamer kritische vragen gesteld aan de minister over de veiligheidsproblemen in Doel en Tihange. Inmiddels zijn er ook afspraken gemaakt met de Belgische overheid om de eigen kerncentrales door elkaars toezichthouders over en weer te laten controleren.

Naar aanleiding van het jongste incident in Doel hebben wij samen met de fracties van de VVD en GroenLinks de West-Brabantse burgemeesters opgeroepen om richting het Nederlandse kabinet een brief te zenden waarin wordt verzocht om meer actie richting de Belgische regering om de veiligheid te garanderen. De burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal hebben laten weten dit komende week op te zullen pakken.

In Duitsland hebben hooggeplaatste politici van de landelijke regering en van de deelstaat Nordrhein-Westfalen zich al zeer duidelijk uitgesproken. Ik hoop dat de Nederlandse minister dit voorbeeld zal volgen.

Zal dit allemaal voldoende blijken te zijn? Het is de vraag, want de belangen lijken groot te zijn, zowel economisch als qua energievoorraad. Anderzijds zie ik toch dat er ook door Belgische politici regelmatig zeer kritische geluiden worden geuit en dat er ook opgeroepen wordt tot sluiting van Doel 1 en 2, ook nu weer naar aanleiding van het laatste incident. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat dit patroon de komende tien jaar zo doorgaat?

De inwoners van Bergen op Zoom en omgeving die ik spreek, laten mij regelmatig weten dat men onvoldoende vertrouwen heeft in de veiligheid van de kerncentrale in Doel. Wat hen betreft is de beste oplossing: "Sluiten die handel."

Evert Weys. Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden