Donderdag 24/10/2019

Opinie

'Kerkvorst' Léonard over 'ketter' Vermeersch: “Nu moet hij weten wie van ons gelijk had”

Beeld VRT 2014

Voormalig aartsbisschop André-Joseph Léonard neemt afscheid van Etienne Vermeersch met wie hij in de zomer van 2014 drie volle dagen doorbracht. Die ontmoeting was te zien in de tweedelige documentaire De ketter en de kerkvorst op Canvas.

Ik bewaar de beste herinneringen aan mijn drie dagen debat met Etienne Vermeersch. Een man uit een stuk. Vol humor. Hij at matig, maar was niet tegen een glaasje. Een ware bon vivant. We sympathiseerden onmiddellijk. Onze filosofische standpunten, lagen wel ver van mekaar. Maar niet op alle vlakken. Ik was katholiek en hij atheïst, maar we waren alle twee filosofen, dat wil zeggen vrienden van de rede. Wat we beweerden, wilde ieder van ons ook intellectueel verdedigen. 

Ik waardeerde zijn directe stijl. Hij deed niets om zijn gesprekspartner naar de mond te praten. Nooit hebben we rond de pot gedraaid. Ik was eigenlijk blij te debatteren met een 100 procent atheïst en niet met een lauwe katholiek. Zijn cultuur was op veel gebieden breder dan de mijne en dit maakte indruk op mij. We hebben vurig met mekaar gedebatteerd. Zonder mekaar te sparen, maar altijd met respect. 

Wat we gemeen hadden, was de liefde voor muziek. Ik liet hem naar Mozart luisteren en hij bood me Bach aan. Toen ik ervoer hoe ontroerd hij was door bepaalde passages uit de Mattheüspassie, dacht ik bij mezelf dat deze man een overtuigde en rationele atheïst was, maar zeker geen enge rationalist. Hij was een man die met tranen in de ogen naar Bach luisterde en tegelijk tegen mij als commentaar kwijt gaf: “Als dit maar allemaal waar was, hoe mooi zou het dan wel zijn. Maar het is en blijft een pure illusie.” Zo iemand is een diepmenselijk mens. Nooit wordt hij een enge sektariër. 

Op een dag durfde ik hem, buiten opname, vragen of hij me toestond om voor hem te bidden. Hij antwoordde: “Ik kan het u niet verbieden. Het zal weinig opbrengen, maar ook geen kwaad doen.” 

Toenmalig aartsbisschop Léonard en Etienne Vermeersch in gesprek in 2014. Beeld VRT 2014

Nu moet hij weten wie van ons gelijk had. Uiteraard zou hij deze redenering van mij, volkomen onredelijk vinden, want dat zou betekenen dat hij, na zijn dood, leeft in een hiernamaals waarin hij niet meer kon geloven. Ik zal daar dus geen debat over voeren, beste Etienne! Wat mij betreft, hoop ik nochtans u ooit weer te mogen ontmoeten en dat we het dan eens zijn over vele dingen. Het zou nog een ander gesprek worden dan tijdens de merkwaardige debatten tussen De ketter en de kerkvorst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234