Dinsdag 02/06/2020
Beeld DM

ColumnIt's complicated

Keelpijn. Droge hoest. Stramme spieren. Check, check en check

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere hij.

Bon, ik ben dus in afzondering ­geplaatst.

Niks te vroeg, hoor ik u denken, die mocht al veel langer worden gecolloqueerd. Maar ik moet u teleurstellen: het gaat om een bewarende maatregel van mijn huisarts, die in mijn onschuldige verkoudheid een mogelijke voorbode van de pandemische ploert vermoedt. “Elke infectie van de luchtwegen kan een eerste of gewoon een mild symptoom zijn van corona”, instrueerde ze tijdens ons telefonisch consult. En dus werd ik vriendelijk doch kordaat aangemaand om in mijn kot te blijven. Het gevreesde Q-woord viel niet letterlijk, maar het moge duidelijk zijn dat ik de facto in quarantaine ben gezet.

Ik moet wegblijven van het werk; naar de winkel of nog maar naar de bakker gaan is ten strengste verboden, en jegens mijn huisgenoten dien ik strikte hygiënische voorschriften in acht te nemen. Die huisgenoten zagen hun kans schoon om me terstond een stel chirurgische handschoenen aan te meten, van die nauw aansluitende plastieken exemplaren waarvan ik het knerpende geluid voorheen alleen associeerde met de auditieve aankondiging van een rectaal onderzoek. En om te vermijden dat ik het venijnige virus zomaar in de rondte zou niezen, hebben ze me ook nog eens een geïmproviseerd mondmasker voorgebonden: een washandje eigenlijk, dat met twee elastieken en een veiligheidsspeld aan mijn oren is bevestigd.

Met een dergelijke uitmonstering vind ik het nu ook weer niet zó erg dat ik me niet meer in de publieke ruimte mag begeven.

Wat ik wél deerlijk mis, is We zullen doorgaan: het gelegenheidsprogramma dat ik afwisselend met Sofie Lemaire mag presenteren op Radio 1, zolang de lockdown strekt. Onder het aanmoedigende credo van Ramses Shaffy laven we ons elke voormiddag aan de golf van burgerinitiatieven en solidariteitsacties die als een weldadige tsunami over het land rolt. Allemaal wilde weldoeners die zich inzetten om een dringende nood te lenigen, andermans leed te verzachten of er gewoon belangeloos te zijn voor ­iemand die het nodig heeft.

Pedagogen die gratis tips delen voor thuiswerkende ouders. Grootouders die vanop afstand verhaaltjes lezen voor hun én andere kleinkinderen. Webdesigners die een onlineplatform opzetten voor singles die nu even niet kunnen ­tinderen. Studenten die de Gentse Overpoort nabouwen op het ­internet zodat wegkwijnende ­kotbewoners virtueel kunnen boîten. Chef-koks die voor dokters en verplegers gastronomische maal­tijden bereiden als alternatief voor hun troosteloze ziekenhuiskost.

Het lijkt De Warmste Week wel. Of maak daarvan: De Meligste Maand. Met ‘We zullen doorgaan’ als officieuze hymne. Want tegenwoordig heft elke dag om 9 uur een andere artiest het strijdlied van Ramses Shaffy aan, om de natie aan te vuren in onze veldslag tegen de ­virale vijand. In elke stad, in elk dorp klinkt ‘We zullen doorgaan’ uit openstaande ramen en deuren. De beiaardier van Leuven bimbamt het op de klokken van de universiteitsbibliotheek. De uitbaatster van mijn boekenwinkel op datzelfde Ladeuzeplein heeft een biografie van Ramses Shaffy in haar etalage gezet en er een tekstballon op aangebracht. ‘We zullen doorgáán!’

Ik volg het noodgedwongen in ­quarantaine en vink elke dag een nieuw symptoom af op m’n ­coronachecklist. Keelpijn. Droge hoest. Stramme spieren. Check, check en check.

Terwijl u dit leest, lig ik ofwel ijlend de longen uit mijn lijf te proesten op een van de fel bevochten ziekenhuisbedden in Gasthuisberg, ofwel dans ik vrolijk de horlepiep omdat de pandemische ploert mij dan toch heeft gespaard.

Maar met of zonder mij, zeker is dat één zin ook volgende week weer elke voormiddag om 9 uur uit duizenden kelen zal weerklinken. We zullen doorgaan!

VINCENT BYLOO

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234