Zaterdag 28/05/2022

Standpunt

Kans dat Abdeslam door procedurefout vrijkomt, is minimaal

Bart Eeckhout.  Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van deze krant.

Bart Eeckhout

Als we er voor het gemak van uitgaan dat Salah Abdeslam ’s lands publieke vijand nummer één is, dan zou het weleens kunnen dat zijn advocaat, Sven Mary, voor sommige landgenoten stilaan de weinig benijdenswaardige nummer-tweepositie inneemt.

Toen meester Mary te kennen gaf dat hij Salah Abdeslam zou gaan verdedigen, leidde dat al tot enige ophef. Nu blijkt, bij het proces over de schietpartij in Vorst, dat de advocaat zich niet tot minimale dienstverlening zal beperken. Met de claim van een procedurefout poogt meester Mary zijn cliënt voor deze feiten vrij te krijgen. Als je dat verzoekt namens een cliënt die rechtstreeks of zijdelings medeverantwoordelijk is voor enkele van de zwaarste jihadi-aanslagen op Europese bodem, dan heb je als advocaat wel ballen aan je lijf.

Principieel heeft Mary gelijk

Sven Mary verdient enig respect voor zijn opstelling, ondanks de veroorzaakte heisa. Principieel heeft hij gelijk. Of een beschuldigde nu Pier, Pol of Salah heet: in onze rechtsstaat heeft iedereen evenveel recht op verdediging en op een eerlijk proces. Onze liberale rechtsstaat toont zich juist superieur tegenover de moorddadige IS-theocratie door zelfs recht te doen aan wie die rechtsstaat wil vernietigen.

En dus moeten eventuele fouten in de vervolging van Salah Abdeslam even ernstig gecontroleerd worden als in gelijk welke andere rechtszaak. “Als je Monopoly speelt, volg je de regels van het spel. In rechtszaken moet je dat ook doen”, vertelde Mary daar twee jaar geleden zelf over in deze krant. “De enige objectieve definitie van rechtvaardigheid is: het volgen van onze wetten en de daarbij horende procedures.”

Juist, maar dan nog is het de vraag of een mogelijke inbreuk op de taalwetgeving, zoals hier het geval zou kunnen zijn, meteen moet leiden tot vrijspraak. Gelukkig niet. De rechtspraak is inmiddels zo geëvolueerd dat niet elke vormfout per definitie leidt tot een kaartje ‘Verlaat de gevangenis’. Het tegendeel is veeleer het geval.

Dat is een goede zaak. Rechtspraak steunt mede op de proportionaliteit tussen ‘schuld’ en ‘boete’. Dat hoort ook zo te zijn bij procedurefouten: niet elke misstap hoeft meteen aanleiding te geven tot de allerzwaarste sanctie.

Nog geen nieuwe Witte Mars

Dat geldt ook in dit geval. Ook al lacht de Belgische wetgeving niet met taalinbreuken in de rechtsgang, dan nog is de kans minimaal dat Salah Abdeslam straks hierom de vrijspraak krijgt. Dat weet zijn advocaat ook wel. Deze procedurekwestie houdt dan ook het midden tussen een wanhoopspoging en een mediastunt.

Daar is op zich niets mis mee: een advocaat mag alles uit de kast halen om zijn verdediging te stutten. Maar een beetje koelbloedigheid bij het publiek mag ook wel. Het is heus nog te vroeg om witte ballonnen op te blazen voor een nieuwe Witte Mars.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234