Zaterdag 28/05/2022

StandpuntBart Eeckhout

Kan je een overheid verwijten dat ze voorzichtig en zorgvuldig omspringt met een nationale vaccinatiecampagne?

null Beeld DM
Beeld DM

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Het lijken wel vallende dominosteentjes. Het ene na het andere Europese land legt tijdelijk het gebruik van het vaccin van AstraZeneca stil omdat er vragen rijzen over mogelijke bijwerkingen. Onder meer buurlanden Nederland, Duitsland, Frankrijk gaan overstag. Een steeds kleiner groepje EU-landen, waaronder België, blijft tot nader order vertrouwen stellen in het vaccin.

Bekijk je het vanop een afstand, dan lijkt het wel alsof de paniek het heeft overgenomen in sommige Europese bestuurskamers terwijl expert na expert, hier maar ook elders, nuanceert en sust. De naakte cijfers geven weinig reden tot ongerustheid. Waarom dan zo hard het rempedaal induwen? Enkel omdat andere landen het ook doen?

De houding van die andere landen lijkt op een tijdelijke paniekgreep, een soort bestuurlijke koorts als nevenwerking bij een Europese vaccinatiecampagne die sowieso al niet te vlot georganiseerd raakt. Vanuit dat opzicht lijkt de houding van België moedig en standvastig. De Belgische lijn is tot nader order ook nog altijd die van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA en van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Berekeningen suggereren dat nog meer vaccinvertraging dodelijker is dan de mogelijke bijwerkingen die nu onderzocht worden.

Toch spreken we maar beter met twee woorden. Kan je een overheid verwijten dat ze voorzichtig en zorgvuldig omspringt in een nationale vaccinatiecampagne? Wat paniek is voor de ene, is voorzorg voor de ander.

Ongeveer exact een jaar geleden, toen Covid-19 nog nieuw en onbekend was, kon je in alle mogelijke media, ook in deze krant, stukken lezen over hoe nutteloos het dragen van mondmaskers wel was. Zowat alle experts waren het erover eens, met wetenschappelijke studies over mogelijke contraproductieve effecten toe. Wie het tegendeel beweerde, werd verweten een paniekzaaier te zijn.

Krijgen de paniekstemmen straks ook gelijk over de kwaliteit van dit ene vaccin? De wetenschap zegt bijna eensluidend van niet. Terecht klinkt die stem vandaag het luidst. Toch kan het geen kwaad om een slag om de arm te behouden. België doet er juist aan de koers van EMA en WHO te volgen, wel in het besef dat de standpunten ook daar al eens durven evolueren.

Voor een regering is er stilaan geen goede kant meer aan dit verhaal. Drukt ze de pauzetoets in, dan riskeert ze toe te geven aan angst en – erger nog – een al slabakkende vaccinatiecampagne nog meer te vertragen. Gaat ze door, dan riskeert ze dat later blijkt dat ze te onvoorzichtig is geweest. Damned if you do, damned if you don’t....

Het grootste slachtoffer van deze ophef dreigt wel het vertrouwen in de werkzaamheid van de coronavaccins te zijn. Het effect van dat sluipende wantrouwen kan zwaar doorwegen. De vraag is of de achterdocht überhaupt wel te vermijden was na een van de snelste en belangrijkste vaccinuitvindingen uit de geschiedenis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234