Woensdag 23/10/2019
Saskia De Coster. Beeld Diego Franssens

Column

Kan je echt tot zeventien mandaten aan als je geen ongehuwde robot op speed bent?

Saskia de Coster is schrijver. Haar column verschijnt wekelijks.

Alleen een belg betaalt zijn poetsvrouwen liefst in het zwart en laat toe dat in de horeca de witte kassa als compromis wordt buitengekegeld.

Alleen een belg kan net iets te snel rijden en net ietsje te veel ophebben en denken ermee weg te komen.

Alleen een belg kan zo charmant irritant over de pechstrook een file voorbijsteken (probeer dat in Nederland of Duitsland en je wordt publiekelijk gelyncht).

Alleen een belg kan zo hard schreeuwen en verontwaardigd zijn en tegelijkertijd op twee sporen rijden. Het ene spoor is dat van de wet, het andere dat van de deals. Overal vallen deals te sluiten. We verstaan elkaar, we klappen handjes achter de schermen.

Ik weet het, ik scheur kort door de bocht. Een belg moet zijn: een welbepaald soort Belg (m/v) van de oude stempel die als een ontrouwe liefdespartner enorm veel houdt van de wet omdat die hem uitdaagt de hoogste creatieve toppen te scheren met uitvluchten verzinnen en geheime achterdeuren vinden. Een Belg die met andere woorden opgewassen is tegen de complexe werkelijkheid België en die zegt: ‘we regelen dat wel’ of: ‘iedereen doet dat’.

Vernieuwing

In een slechte televisiefilm uit de jaren 90 zou de Belgische naoorlogse politiek niet meer zijn dan postjespakkerij van vetzakken en cumul tegen de sterren op, tussen schimmig dienstbetoon in cabardouchen door.

Maar alles kan beter en werd ook beter, in de Belgische film en in de politiek. Eind jaren 90 klonk de schreeuw om politieke vernieuwing heel luid, na al dat falen van de instellingen en al die gevallen van belangenvermenging. Politici haastten zich met beloften. Ze zouden werk maken van een nieuwe politieke cultuur met de nadruk op deontologie en integriteit. Minder politieke benoemingen en paternalisme, minder particratie en cumul. De kloof tussen burger en politiek zou gedicht worden in een landje dat op zich al zo complex was dat je uren moest vergaderen om alle structuren te ontwarren. De politiek ging veranderen.

De politiek is veranderd, en de publieke opinie veranderde mee. Vandaag zorgt de mandatenkwestie voor tonnen verontwaardiging en dat was vroeger misschien niet het geval geweest. In tegenstelling tot de frauduleuze Luikse PS’ers die geld opstreken zonder te vergaderen, worden de betrokken politici er net van beschuldigd zich kapot te vergaderen. Kan je echt tot zeventien mandaten aan als je geen ongehuwde robot op speed bent?

Alle partijen hebben deelgenomen aan het profitariaat. Niets menselijks is hen vreemd, maar je hebt wel een belg van de oude stempel nodig om dat systeem nog halfslachtig te gaan verdedigen ook. De meest opmerkelijke en dappersten onder de oldskool belgen? Dat zijn dit keer – praise the lord – de N-VA'ers. Ze tonen zich trouwer dan ooit aan die heerlijk complexe Belgische volksaard die je er blijkbaar zelfs met eindeloos vergaderen niet uit krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234