Dinsdag 19/11/2019

Standpunt

Kan de regering stoppen met de indruk te wekken dat alleen in de sociale zekerheid 'profiteurs' zitten?

Carlos Brito, CEO van AB InBev. De bierreus betaalde de jarenlang te weinig belastingen in ons land. Beeld epa

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

De Europese Commissie geeft de Belgische regering de opdracht om zo'n 700 miljoen aan ongeoorloofde belastingvoordelen terug te vorderen bij multinationals. Je zou denken: een mooie opsteker. Overal in Europa zuchten kabinetten zich naar een begroting die niet te veel in het rood gaat. Nog maar dit weekend kwam de voorzitter van de grootste regeringspartij ons met een merkwaardige wellust melden dat enkel nog in de sociale zekerheid stevig kan en moet bespaard worden.

Dan is zo'n cadeau van 700 miljoen erg welkom. Zou je dus denken. In de reactie van de minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op de Europese beslissing valt evenwel geen vreugde te bespeuren. Enkel het rouwbandje ontbreekt rond zijn persbericht. Dat de regering beroep overweegt, zegt de minister. Dat het allemaal technisch moeilijk wordt. En dat we moeten uitkijken voor ons 'economisch weefsel'.

Kortom, de regering wil die verschuldigde belastingen helemaal niet innen bij de AB Inbevs en British American Tobacco's van deze wereld. Hoe merkwaardig. Dan moet je niet verbaasd zijn van de conclusie dat enkel nog geld te rapen valt bij mensen die een uitkering krijgen. Maar een tikje onrechtvaardig zouden we dit soort redeneringen toch durven noemen.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Natuurlijk, deze regering heeft het fiscaal uitzonderingsregime dat Europa nu terugfluit niet zelf bedacht. Dat deed de paarse regering-Verhofstadt II op een moment dat Europese lidstaten elkaar de loef afstaken met spitsvondigheden om grote bedrijven te lokken. Het was muziek waarop multinationals jarenlang bijzonder gretig hebben gedanst: omweggetje naar Ierland hier, postbusje in Luxemburg daar. Op die manier ontliepen ze ettelijke miljarden belastingen. Die zijn dan maar op de schouders van bedrijven en burgers geladen die te klein of te arm zijn om belastingen te ontwijken.

Maar nu stopt de muziek dus, met dank aan de Europese Commissie. "I'll stick with you baby for a thousand years/ Nothing's gonna touch you in these golden years", zong de ons te vroeg ontvallen David Bowie. Maar de 'Golden Years' van belastingontwijking zijn voorbij. Dankzij Lux Leaks en andere onthullingen is het voortschrijdend inzicht gegroeid dat dit soort structureel onrechtvaardige belastingsvoordelen niet langer geaccepteerd kan worden. Voor de zeer grote meerderheid van mensen die niet anders kunnen dan braaf te veel belastingen betalen, is dat wel degelijk zeer goed nieuws.

De regering hoeft van ons niet blij te zijn met deze opgedrongen Europese correctie. Maar kan ze dan ook stoppen met de indruk te wekken dat alleen in de sociale zekerheid 'profiteurs' zitten? Dat klinkt nu namelijk een ietsiepietsie héél klein beetje hypocriet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234