Dinsdag 07/02/2023

OpinieDavid Brooks

Kamala Harris weet hoe je een verkiezing wint: ga voor het centrum

Democratisch vicepresidentskandidate Kamala Harris spreekt op een drive-in campagne evenement in Las Vegas. Beeld AP
Democratisch vicepresidentskandidate Kamala Harris spreekt op een drive-in campagne evenement in Las Vegas.Beeld AP

David Brooks is columnist bij The New York Times.

David Brooks

In februari zag het ernaar uit dat we een van de meest ideologisch gepolariseerde verkiezingen in de geschiedenis van de VS zouden krijgen. President Trump ging compleet de populistische/egotrippende/autoritair toer op. De Democraten verschoven naar links: openbare zorgverzekering voor iedereen, Green New Deal, een hervorming van het kapitalisme. De grote politiek-culturele oorlog was in aantocht!

In werkelijkheid is dit de minst ideologische verkiezing van de recente jaren. De ideologie heeft plaats geruimd voor twee praktische problemen: hoe raken we van Donald Trump af en hoe verslaan we Covid-19?

De overgang van ideologie naar pragmatisme is in drie stappen verlopen. Eerst beslisten de Democraten in de voorverkiezingen dat Trump verslaan belangrijker was dan de revolutie. Dan kwam de pandemie. En ten slotte beslisten Joe Biden en Kamala Harris om een professionele campagne te voeren. In plaats van op een politiek geïnteresseerd publiek te mikken, richtten ze zich tot de Uitgeputte Meerderheid: al die gewone mensen die vrij onverschillig staan tegen over de politiek – of er een afkeer van hebben gekregen.

Kamala Harris’ prestatie in het debat was de perfecte toepassing van die strategie en de perfecte demonstratie van haar succes. Veel van de discussies over wie het debat ‘gewonnen’ heeft, negeren de cruciale vraag wie haar of zijn campagnestrategie het best in de praktijk kon brengen. Dat was Harris. De Republikeinen hebben immers geen strategie en dus deed Pences prestatie niet ter zake.

In de debatten van de Democratische voorverkiezingen hadden we een andere Kamala Harris gezien. Ze kreeg toen veel kritiek van links voor haar beleid als openbaar aanklager en deed hard haar best om de progressieve vleugel voor zich te winnen. Ze steunde de Green New Deal en de zorgverzekering voor iedereen, schreef samen met Alexandria Ocasio-Cortez een milieuwet en pakte uit met plannen die volgens een van de ramingen meer dan 40 biljoen dollar in 10 jaar zouden kosten.

Dat was niet de politica van woensdag. Haar eerste antwoord op een vraag over Covid-19 was het slimste van heel de avond, omdat het Trump van rechts aanviel. Ze zei niet dat de overheid met dwangmaatregelen moest ingrijpen. Ze zei dat Trump in januari de informatie had verzwegen die de Amerikanen nodig hadden om zelf voor hun veiligheid te zorgen. Dat soort taal valt in de smaak bij mensen die Washington niet meer vertrouwen.

Daarna hield ze consequent een centrumlinke koers aan. Ze verdedigde het recht van vrouwen op abortus maar veranderde vragen over het Opperste Gerechtshof in een conversatie over de bescherming van Obamacare. De drie aanhangers die ze met naam noemde, waren drie Republikeinen: Colin Powell, Cindy McCain en John Kasich. Op een vraag over de rassenkwestie weidde ze niet uit over systemisch racisme maar focuste ze praktisch op haar werk als aanklager.

Grote controversiële vraagstukken werden ontweken: klassenconflicten, ongelijkheid, herverdeling. In haar antwoord op een directe vraag over de Green New Deal, herinnerde Harris de kiezers eraan dat Joe Biden fracking niet zal verbieden en klonk ze opnieuw veel gematigder dan in de voorverkiezingen.

Het centrumlinkse programma dat ze verdedigde, kwam grotendeels uit het draaiboek van Obama: Obamacare vrijwaren en uitbreiden, kwetsbare mensen beschermen, investeren in hernieuwbare energie en infrastructuur, gratis hoger onderwijs, niet raken aan de belastingverminderingen voor mensen die minder dan 400.000 dollar per jaar verdienen.

Het enige plausibele argument dat de Republikeinen tegen Joe Biden konden inbrengen, was dat hij een Trojaans paard zou zijn voor extreemlinks. Na de eerste maanden van de campagne en zeker na woensdagavond blijft daar niets van overeind. Biden stelt zich gematigd op en dat is ook nodig, want hij moet de breedste mogelijke coalitie tot stand brengen. Hij kan zich geen ideologische campagne veroorloven die hem een krappe meerderheid zou opleveren. Hij moet Trump verpletterend verslaan om te voorkomen dat die de uitslag betwist.

Tot nu toe doet Biden dat goed. In veel Amerikaanse verkiezingscampagnes komt er een moment waarop de chaos dreigt. In 2008 zagen we dat met de val van Lehman Brothers, in 1968 met de rellen. Op die momenten kiezen de Amerikanen voor kandidaten die voor veiligheid en orde staan. Nu de chaos opnieuw dreigt, lijken Biden en Harris het veiligste team voor de Uitgeputte Meerderheid.

© 2020 The New York Times

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234