Dinsdag 24/05/2022
Saskia de Coster. Beeld DM
Saskia de Coster.Beeld DM

ColumnSaskia de Coster

Kaat Bollens imago strookt met haar boodschap en haar imago is dus integer en waardig

Saskia de Coster is schrijver, onder andere van de romans Wij en ik en Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks.

Saskia de Coster

Geestesdokters en de media, het is geen vanzelfsprekende combinatie. Zelf heb ik graag gekeken naar de Canvas-reeks Therapie, waarin je een aantal therapeuten kan volgen bij echte consulten uit hun praktijk. Persoonlijk zou ik nooit naar een van de therapeuten gaan die daarin aan bod komen. Niet omdat ik hun competentie in twijfel trek. Het komt erop neer dat hun persoonlijkheid willens nillens naar voren komt. Bij sommige vormen van therapie, gestalt onder andere, wordt net gewerkt met de eigen ervaringen van de therapeut. Het staat iedere cliënt vrij om haar therapeut te kiezen. Kaat Bollen is in de media altijd erg helder geweest over haar aanpak en visie als psychologe en seksuologe.

Ze werd teruggefloten door de tuchtcommissie die zegt dat ze ‘de waardigheid van het beroep’ in het gedrang brengt. De voorzitter van de Nederlandstalige tuchtraad van psychologen, Kris Luyckx, heeft als advocaat de vooraanstaande en via de media bekende uroloog Bo Coolsaet verdedigd. Coolsaet is veroordeeld voor aanranding en verkrachting. Een advocaat staat cliënten bij en kiest zijn zaken, daar is hij zonder meer vrij in. Het is wel opmerkelijk dat Luyckx bij zijn aanstelling tot voorzitter op de site van de Psychologencommissie schreef “dat het tuchtrecht ervoor zal zorgen dat het beroep van psycholoog in de toekomst nog meer de maatschappelijke status en het aanzien zal verkrijgen die het verdient”. Gaat het dan om inhoudelijke waardering? Het klinkt eerder als een gooi naar statusverhoging en imagebuilding.

Jurist Hendrik Vuye zegt in De Standaard over die fameuze ‘waardigheid van het beroep’: “Ik zou die bepaling schrappen… Het morele oordeel over kleding of levensstijl is te snel aan verandering onderhevig.”

Er bestaat een bepaald, oud volksbeeld van de wijze, wat wereldvreemde en verheven geestesdoctoor die lang door de zwarte krochten van de geest gedoold heeft, die tapt uit een groot vat levenservaring en zijn inzichten op gedragen manier aan de mensen overbrengt. In Vlaanderen is Dirk De Wachter de gefêteerde psychiater die in alle mogelijke media wijze woorden rondstrooit over de mensen van vandaag en onze kwalen. Is daar iets mis mee? Het is niet zozeer ijdel, zoals Marc Van Ranst die bordjes gaat omdraaien in Het rad van Fortuin en zo wel erg ver afgedreven is van zijn stiel, maar toch problematisch. IJdelheid is des mensen maar voor een psychiater die expliciet in zijn boeken en lezingen benadrukt dat wij vandaag met zijn allen ten onder gaan aan te veel ‘ikkigheid’ (lees: individualisme, zelfverwezenlijking en imago) getuigt al dat individuele, egostrelende mediaoptreden misschien toch van een dubbele moraal.

In die zin strookt Bollens imago, dat ze zelf in de verf zet via allerlei kanalen, wél met haar boodschap en is haar imago integer en waardig. Het lijkt er soms op dat er een strijd bezig is tussen soixante-huitards en hun erfgenamen die wel vaker een dubbele moraal hanteerden om hun eigen gedrag weg te moffelen versus mensen van vandaag à la Kaat Bollen die veel meer ‘practice what you preach’ voorstaan. Het is maar wat je sexy vindt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234