Vrijdag 27/01/2023

OpinieLezersbrieven

Juneteeth, een feestdag met weerhaken

Een Juneteenth-viering in Los Angeles. Beeld AFP
Een Juneteenth-viering in Los Angeles.Beeld AFP

Een selectie uit de lezersbrieven van vandaag.

Lezers De Morgen

Juneteenth

De Verenigde Staten hebben ter herinnering aan de afkondiging van het afschaffen der slavernij een jaarlijkse feestdag Juneteenth ingesteld. Vreemd, want paradoxaal is dat juist deze afkondiging (het 13de amendement van de grondwet ) geen echt einde maakte aan de slavernij, maar het begin was van een nieuwe vorm van slavernij, een industriële slavernij, die de vreemd commerciële benaming ‘Convict Leasing’ kreeg en decennia floreerde. De tekst van het amendement leverde expliciet een achterpoort; het stelt dat geen slavernij zal bestaan binnen de Verenigde Staten, “behalve als straf waarvoor de betrokken partij behoorlijk werd veroordeeld”.

De zuidelijke staten, geruïneerd door de burgeroorlog, zagen een kans om hun lege staatskas te vullen. Vooreerst werd een wet tegen de landloperij opgesteld: wie geen beroep had of niet in loondienst was (zwarten werden evenwel gediscrimineerd) werd veroordeeld als landloper. De arme man kon de som van de gerechtskosten en de premie van de sheriff niet betalen en werd dadelijk voor een jaar, en mogelijke verlengingen, verkocht aan een onderneming om zijn boete terug te verdienen; dit was voordelig voor de deelstaat en voor de onderneming. Het immense staalbedrijf U.S. Steel was een gretige afnemer van deze ‘veroordeelden’, die in de koolmijnen in helse omstandigheden moesten werken. Velen werden ook verkocht aan de spoorwegen, wegenbouwers en plantages. Om de meest futiele redenen werden zwarten opgepakt en verkocht.

Bovendien werden de ‘Black Codes’ en de ‘Jim Crow’-wetten opgesteld, die de zwarten terugbrachten naar hun rechteloze staat van voor de burgeroorlog. Pas in 1941 werd de ‘Convict Leasing’ afgeschaft (circular 3591), niet zozeer uit morele verontwaardiging maar door een combinatie van stijgende leasingtarieven en jaren van economische neergang.

Juneteeth, toch wel een feestdag met weerhaken.

Roger Vyverman, Ninove

Verkavelingsvlaams

Bezorgde ouders, psychologen, acteurs en linguïsten willen dat jeugdseries op streamingplatformen niet Nederlands, maar Vlaams gedubd worden (DM 19/6). Ze zijn naar de Vlaams minister van Jeugd en Media getrokken met hun existentiële angst voor kinderen die Hollands gaan praten. Stel je voor dat die kinderen ‘asjemenou’ gaan zeggen. Pure horror, toch? Dan kunnen ze beter ‘wa dadde gij nu zegt’ gebruiken, of ‘amai sech’ of waarom niet, de West-Vlaamse variant ‘mo how!’ Geert van Istendael noemde dat koeterwaals meer dan 20 jaar geleden al ‘Verkavelingsvlaams’.

Opvallend toch, hoe verschillend Nederlanders en Vlamingen naar elkaars taal kijken. Nederlanders vinden Vlaams ietwat grappig en bijna exotisch. Vlamingen vinden een Hollands accent bekakt. Van acteurs kan ik deze demarche nog begrijpen omdat ze hen extra werk zou kunnen opleveren. Van psychologen en taalkundigen valt ze me tegen. Dus moeten we onszelf en onze kinderen verder bekwamen in het Vlaams klappen en het navelstaren. Zijn we daar alvast Europees kampioen in.

Krist Debruyn, Averbode

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234