Woensdag 08/12/2021

Standpunt

Jongeren zullen langer moeten werken terwijl hun pensioen toch niet veel soeps wordt

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Jonge werknemers, zeg de generatie twintigers en dertigers van nu, zullen een wettelijk pensioen krijgen dat minder waard is dan gepensioneerden vandaag. Of moeten we zeggen: nóg minder waard? Krijgt een loontrekkende vandaag een pensioen ter waarde van 38 procent van zijn loon, dan zal dat in de toekomst nog slechts 34 procent zijn. Dat blijkt uit berekeningen die oud-politicus, hoogleraar en pensioenexpert Frank Vandenbroucke in deze krant maakt.

De studie van Vandenbroucke is slecht nieuws voor de jongeren die vandaag, al met een onzekere toekomst, hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten. Maar het is ook slecht nieuws voor de regering. De becijfering houdt immers al rekening met alle pensioenhervormingen die de regering-Michel doorvoert of zegt te gaan doorvoeren. Dat is inclusief een verschuiving van de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

Nuance is geboden. Dat de waarde van de wettelijke pensioenen er nog op achteruit dreigt te gaan, is niet te wijten aan die hervormingen. Dat zullen critici van de regering er van proberen te maken, maar dat klopt niet. Het is eerder zo dat de verlaging er komt ondanks die hervormingen.

Dat is natuurlijk al erg genoeg voor de regering: haar plan voldoet niet. Juist de jonge werknemers die ze, met enige moeite maar wel terecht, probeert te overtuigen dat onder meer langer werken nodig zal zijn om de pensioenen betaalbaar te houden, moet ze nu het nieuws brengen dat het desondanks niet veel soeps zal zijn met dat uiteindelijke pensioen. Dat is dodelijk voor het nodige vertrouwen in die lastige maar noodzakelijke hervorming.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Daarom vraagt Vandenbroucke de regering nog eens goed naar haar plannen te kijken. De Pensioencommissie waar hij voorzitter van was, leverde een aantal voorstellen op voor een grote hervorming. De regering besliste een aantal puzzelstukken van tafel te vegen. Daartoe is ze democratisch gelegitimeerd. Maar dan moet je niet verbaasd zijn dat het plaatje niet meer klopt.

Debatten over (toekomstige) pensioenen verlopen vanzelf emotioneel. De robuuste garantie bieden dat er later een pensioen wacht, een verzekering tegen de oude dag, is een van de meest fundamentele kerntaken van een centrale overheid. Wil een overheid het vertrouwen van de belastingbetalende burger behouden, dan moet ze die burger de zekerheid bieden van voldoende welvaart in de toekomst, wanneer hij zelf solidariteit nodig zal hebben. Een regering kan het zich niet permitteren die taak te verknoeien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234