Dinsdag 11/05/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntCathy Galle

Jongeren beschikken wel over het vermogen om anderen iets te gunnen. Dat doen ze namelijk al een heel jaar lang

Cathy Galle is journalist voor De Morgen.

Dat zijn tienerzonen het wel begrijpen als hun gevaccineerde opa en oma straks op reis zouden mogen en zijzelf nog niet. Dat zei moraalfilosoof Patrick Loobuyck eerder deze week in deze krant. Chapeau voor hen, maar we durven er ons maandloon op te verwedden dat zulke tieners toch eerder een zeldzaamheid zijn.

Dat jongeren het hier moeilijk mee hebben, is ook heel begrijpelijk. Je zal maar tiener of jongvolwassene zijn dezer dagen. Alles wat leuk is en waar je op die leeftijd zo’n behoefte aan hebt, is weggevallen. Al een jaar word je geacht je verantwoordelijk te gedragen, ook al matcht dat niet goed met je leeftijd en heb je bovendien zelf heel weinig kans om ziek te worden. Jongere kinderen mogen wél op kamp en hun hobby’s uitoefenen. Jij niet. En nu wil men dus ouderen ook nog eens ‘privileges’ geven. Omdat zij wel al gevaccineerd zijn. Iets wat jijzelf wellicht voor dit jaar op je buik mag schrijven.

Al een hele crisis lang wordt aan jongeren gezegd dat ze het moeten doen om de ouderen en zwakkeren te beschermen. Maar met die bescherming zou er ook voor de jeugd zelf meer vrijheid komen. Dat was de deal. Op geen enkel moment is gezegd dat die ouderen en zwakkeren, net door de opoffering van de jongeren, straks meer zullen mogen dan hen. Zoals op reis gaan. Zoals elkaar weer meer ontmoeten. Dat was dus niet de afspraak.

We moeten dan ook opletten dat het debat dat nu losgebarsten is, niet de verkeerde kant opgaat. Ja, we moeten elkaar vrijheid kunnen gunnen en je wordt inderdaad niet gelukkig van anderen iets te ontzeggen. Maar toch moeten we opletten met mensen, zeker jongeren, die de ‘vaccinprivileges’ oneerlijk vinden jaloezie te verwijten. Want daar heeft het weinig mee te maken. Wel met een allesoverheersend gevoel om niet mee te tellen, compleet over het hoofd te worden gezien.

Jongeren zijn niet egoïstisch en beschikken wel degelijk over het vermogen om anderen iets te gunnen. Dat doen ze namelijk al een heel jaar lang. Zo goed en zo kwaad als het kan. Jongeren die zich verzetten, zoals in het Ter Kamerenbos onlangs, zijn nog altijd de uitzonderingen die de regel bevestigen. Maar wat jongeren niet eerlijk vinden, is dat tijdens het spel plots de spelregels worden veranderd. En afspraken worden gebroken.

Het hele debat wordt bovendien, alweer, compleet boven de hoofden van de jongeren gevoerd. Het is dat gevoel van compleet genegeerd worden dat jongeren zo boos en sommigen ook opstandig maakt.

We zullen dus moeten proberen om dit debat vooral ook door hun ogen te bekijken. En ook de belofte die gedaan is proberen na te komen: van zodra de kwetsbaren hun spuiten hebben en er voor hen meer vrijheid komt, moeten er ook voor jongeren meer mogelijkheden zijn om weer gewoon jong te zijn. Het ene debat mag niet los gezien worden van het andere, willen we niet een hele generatie de moed volledig doen verliezen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234