Woensdag 29/01/2020

Standpunt

Jonge vluchtelingen zijn geen potverterende valsspelers en leugenaars

Beeld kos

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Doctorandus Jannick De Tobel ontwikkelde een nieuwe methode die de leeftijd van jonge vluchtelingen nauwkeuriger kan schatten via MRI-scans. Nu gebeurt die schatting van hun meer- of minderjarigheid in ons land via röntgenfoto’s. Dokter De Tobel stelt drie afzonderlijke MRI-scans voor van de wijsheidstanden, de linkerpols en de sleutelbeenderen.

Zijn doctoraat, dat hij vrijdagavond verdedigde, hangt zeker niet in het luchtledige. Universiteiten in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Denemarken en Turkije zijn met gelijksoortig onderzoek bezig. 

De leeftijdsschatting legt het verdere leven van deze jonge vluchtelingen vast. Dat klinkt overdreven, maar is het allerminst.
 Zijn ze onder de achttien, dan mogen ze hier blijven en krijgen ze een voogd die hen op weg helpt in België. Boven de achttien is de kans op uitwijzing zeer groot.

Een mens zou denken dat deze centrumrechtse regering staat te springen om een dergelijk onderzoek. Of toch op zijn minst een doctoraat over dit onderwerp grondig bekijkt. Op het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) verwijzen ze echter naar de Dienst Voogdij, waar de bevoegde ambtenaren de huidige methode verdedigen. Logisch, zij kunnen en mogen niets anders zeggen.

Vanwaar die terughoudendheid bij de politiek? Ja, deze nieuwe methode staat nog niet geheel op punt. Ja, deze onderzoeken zullen meer tijd vergen en zijn dubbel zo duur als de huidige botscans. En ja, de MRI-scanners draaien al overuren in ons land. 

Maar het moet toch op zijn minst mogelijk zijn het debat te voeren over de methode die het betrouwbaarst is? Het gaat over een duizendtal leeftijdsschattingen per jaar bij jonge vluchtelingen. Voor zo’n groep moet een accurater onderzoek toch haalbaar en betaalbaar zijn? 

Menselijker beleid

Op deze jongeren wordt zo vaak en zo gratuit gebasht. Veel te makkelijk krijgen ze het etiket van ‘potverterende valsspelers en leugenaars’. Alles zouden ze doen, luidt het verdict, om toch maar in dit eldorado te kunnen blijven. Fout.

Volgens Unicef wordt in ontwikkelingslanden slechts de helft van de geboren kinderen onder de vijf jaar geregistreerd. Die jongeren nemen dus niet bewust een loopje met de waarheid, ze kunnen hun exacte leeftijd gewoonweg niet kennen.

Meteen na het vertrek van de N-VA uit de regering, op zondag 9 december, riepen de overblijvers dat ze het asielbeleid menselijker zouden maken. Dit onderzoek kan daartoe bijdragen, omdat minder jongeren een foute leeftijd opgeplakt kunnen krijgen. Hoe kleiner die foutenmarge, hoe rechtvaardiger én menselijker het beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234