Zondag 27/11/2022

Opinie

Jonge mens, let op, uw ideeën zijn niet langer veilig

Matthias Dobbelaere-Welvaert Beeld rv
Matthias Dobbelaere-WelvaertBeeld rv

Matthias Dobbelaere-Welvaert is managing partner bij theJurists Europe. Hij doceert ‘Copyright and Mediarights’ aan de Erasmus Hogeschool Brussel en is gespecialiseerd in privacy, vrije meningsuiting en artificiële intelligentie.

Matthias Dobbelaere-Welvaert

Toen ik zestien was, leek de wereld een simpelere plaats. Zwart-witdenken kon nog ongedwongen en nuance was niet aan mij besteed. Ik zocht politieke antwoorden in het (extreem)rechtse kamp. Het was tot op nu een goed bewaard geheimpje, maar het is tijd om te biecht te gaan.

Mijn dertigjarige persoon kijkt enigszins meewarig naar die tienerversie van mezelf, maar beschouwt het terecht als een jeugdzonde. Adolescent worden betekent ook jezelf zoeken, in elke betekenis van het woord. Al moet ik even glimlachen bij de gedachte aan mijn radeloze leerkrachten van toen, die met alle geduld van de wereld mij probeerden te overtuigen van het redelijke tegendeel.

Een geluk dat ik toen nergens een lidkaart kocht, wellicht, maar vooral: dat Twitter niet bestond in 2003.

Twitter-soldaten

De 23-jarige Jihad Van Puymbroeck had gisteren niet de luxe om haar verhaal op eigen houtje neer te schrijven. Ze werd neergesabeld op Twitter voor anti-rechtse tweets die ze schreef toen ze een jaar of zeventien was. Haar eerste werkdag bij VRT als redactrice sociale media ontaardde in een mediastorm en heksenjacht, georkestreerd door SCEPTR, het Vlaamse Breitbart, een online-propagandablaadje van alt-right. Tientallen Twitter-soldaten, gevoed door een harde kern van zelfomschreven kritische mediawatchers, pookten de berichten op met haat en walging.

Zo werd een nieuwe heksenjacht voor open verklaard. Zo verwordt (al dan niet terechte) kritiek tot karaktermoord. Men is blijkbaar genoegzaam vergeten dat politiek draait om ideeën en vurige debatten, waarbij echter de persoon ontzien moet worden. Een persoon is veel meer en veel complexer dan een politiek idee. Wanneer we het als maatschappij aanvaardbaar vinden dat een jonge persoon even eenzijdig als genadeloos wordt aangevallen om meningsuitingen uit de jeugdjaren en bovendien ook om haar naam, dan zijn we heel ver van huis. Kennelijk dromen sommigen van jongeren die alleen ja en amen zeggen. Ik pas voor zo'n toekomst.

Uitgerekend tijdens de week tegen pesten, waarbij gepleit wordt om online-pestgedrag aan te pakken, zien we volwassen mannen en vrouwen online demonstreren, digitaal en vooral in eendracht haat spuien, zonder remming of honger naar duiding. Dat politici, volksvertegenwoordigers en zelfs de ‘eerste burger van het land’ hieraan gretig deelnemen, is voorbij elke waardigheid van zulk ambt.

Je zou denken dat de zaak-Dylan Vandersnickt (de toenmalige voorzitter van Jong N-VA stapte uit het leven na een socialemediahetze, nvdr) de goegemeente de risico’s van (online) heksenjachten duidelijk had gemaakt. Niets blijkt minder waar, al klonk inmiddels ook wat zalvende taal uit rechtse hoek.

Neutraliteit

Er is veel te zeggen over neutraliteit bij onze media. Er is geen vijfde macht die de vierde controleren kan. Men zegt weleens dat journalisten overwegend linkse rakkers zijn, en dat de rechtse zijde onbelicht blijft in het publiek debat. Dat is voer voor een andere discussie, maar in dit geval moet duidelijk zijn dat Jihad Van Puymbroeck aan de slag gaat als ‘sociale media’-redactrice. Zelfs dan nog, van mij mag ze morgen politiek journalist worden. Je kan namelijk wel je job neutraal uitoefenen én daarnaast nog een eigen persoonlijke mening hebben. Dat is juridisch helemaal toegelaten.

Politiek is verwaterd tot een loopgravenoorlog. Niemand wordt ontzien. Ook jonge mensen niet. Of zoals Stef Bos het zo mooi zingt: "De kudde zoekt een herder, en de wolven ruiken bloed. En de honger naar sensatie maakt een koning van een dwaas."

Alsof we zijn vergeten dat het midden nog bestaat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234