Vrijdag 06/12/2019

Opinie Lieven Buysse

Johnson wil vooral de macht behouden, de brexit is bijzaak

De Britse premier Boris Johnson wordt begroet door Xavier Bettel, premier van Luxemburg, tijdens de EU-top in Brussel. De finale van de drie jaar durende vechtscheiding? Beeld AP

Lieven Buysse, campusdecaan faculteit letteren aan KU Leuven Brussel, is docent Engelse taalkunde en VK-watcher.

Premier Johnson heeft zijn akkoord beet, maar de kans dat hij het Britse parlement achter zich krijgt, is ontiegelijk klein. Boris Johnson weet dat, wat opnieuw bewijst dat het hem helemaal niet om die brexit te doen is. Zelfs met de steun van de Noord-Ierse DUP had Johnson nog moeten rekenen op behoorlijk wat dissidente stemmen van Labour, wat onwaarschijnlijk was. Johnson kiest niettemin voor de vlucht vooruit en bijgevolg voor een nakende nederlaag. Of toch niet?

Eens te meer zal hij de verantwoordelijkheid voor een gesneuveld akkoord afschuiven op ‘de ander’. De oppositie die de wil van het Britse volk andermaal negeert. De DUP die sektarische eisen stelt en de EU die niet tot verdere compromissen bereid is. Inmiddels kan hij – anders dan vroeger – de pluim op zijn hoed steken dat hij erin slaagde een akkoord te bereiken. Dat de toegevingen die hij afdwong miniem zijn en dat het basisakkoord van zijn voorgangster intact blijft, doet dan minder ter zake.

Naar de kiezer

Met die trofee en met zijn binnenlands programma, dat hij de koningin nog maar net liet voorstellen, wil hij (eindelijk) naar de kiezer trekken. Tegelijk biedt hij zijn partij en de kiezer een duidelijk brexitstandpunt: wie voor hem stemt, ziet dit uitgevoerd en is meteen van de hele brexitheisa verlost (ook al zal de implementatie nog jaren aanslepen). Aangezien de oppositie maar geen motie van wantrouwen tegen zijn regering wil indienen, kan Johnson nu gerust zelf ontslag nemen. Als de oppositie geen alternatieve meerderheid op de been kan brengen – en daar ziet het naar uit – komen er verkiezingen. In zijn ideale wereld sluit zijn partij nu de rangen achter leider Johnson, terwijl de oppositie verdeeld achterblijft.

Helemaal onrealistisch is dat scenario niet. Zonder finaal akkoord moet Johnson zaterdag uitstel vragen aan de EU, maar dat hoeft hem er niet van te weerhouden ontslag te nemen. De oppositie heeft weinig kaarten over. Het voorstel van Labour om een referendum over het akkoord te organiseren kan op weinig animo aan Conservatieve kant rekenen, waardoor ook daarvoor geen meerderheid te vinden is. En in een verkiezingscampagne kan Labour voorgesteld worden als de partij die telkens opnieuw neen zei (maar ook geen ja kon zeggen tegen een akkoord onderhandeld door de vijand).

Met dit akkoord zou de EU Johnson dus weleens het best denkbare cadeau gedaan kunnen hebben: Boris aan de macht voor de komende vijf jaar. Al de rest, ook de brexit, is bijzaak.

Prof. dr. Lieven Buysse. Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234