Woensdag 17/08/2022

OpinieThe New York Times

Joe Biden heeft gewonnen. Eindelijk

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het editoriaal van The New York Times.

The New York Times

Het Amerikaanse volk heeft in de afgrond van het autocratische nationalisme gestaard en een stap terug gezet. Het tellen van de stemmen zal nog dagen duren, maar de cijfers liegen niet: Joe Biden wordt onze volgende president. De vier jaar durende aanval van president Trump op onze democratische instellingen en waarden zal nu snel voorbij zijn.

Deze verkiezingsstrijd heeft felle passies opgewekt. In een jaar dat werd gekenmerkt door het verlies van ontelbare levens en de economische verwoesting van een pandemie, was de opkomst groter dan we in generaties hebben gezien. Trump weet nog altijd een menigte op de been te brengen, maar niet altijd in zijn voordeel. Uiteindelijk heeft Joe Biden meer stemmen gekregen dan om het even welke presidentskandidaat in de geschiedenis van de Verenigde Staten, terwijl Trump het tweede grootste aantal stemmen in die geschiedenis won.

Beide kampen hebben hun ontgoochelingen. De aanhangers van Biden hadden op een meer uitgesproken afwijzing van het Trumpisme gehoopt en op een Senaat die hun programma zou kunnen uitvoeren. De aanhangers van Trump hoopten op nog eens vier jaar. Gelukkig voor Amerika belooft Joe Biden een president voor beide partijen te zijn, een welkome verademing na een leider die verdeeldheid zaaide.

In de volgende weken krijgen we waarschijnlijk nog meer onverwachte zetten en gevaarlijke leugens van Donald Trump, maar dit moment verdient gevierd te worden. Amerika geeft zijn burgers de ultieme verantwoordelijkheid om hun leiders rekenschap te vragen en te beslissen welk soort land we zijn. De ruime steun voor Bidens boodschap van eenheid en van helen is hoopgevend.

Nu begint het echte werk.

Joe Bidens voorganger heeft Amerika zwakker, hatelijker, armer, zieker en meer verdeeld gemaakt dan vier jaar geleden. De recente gebeurtenissen hebben veel van de al bestaande problemen van het land in de verf gezet en vaak verergerd, van de ontoereikendheid van onze gezondheidszorg tot de wreedheid van ons immigratiebeleid, van de ingebedde rassenongelijkheid tot de kwetsbaarheid van ons kiesstelsel. Joe Biden heeft plechtig beloofd dat hij die uitdagingen kordaat zal aanpakken.

De electorale kaart toont dat het herstel tijd en moeite zal kosten. De precieze samenstelling van de Senaat is nog onduidelijk, maar het is mogelijk dat de Republikeinen hun meerderheid behouden. In dat geval zou het bestuur net als het land verdeeld blijven.

Joe Biden zegt dat hij met de Republikeinen wil samenwerken. Dat is zijn aard en zijn politieke handelsmerk. Maar het huidige politieke klimaat is niet dat van 50 of zelfs vijf jaar geleden. Terwijl hij een consensus zoekt, moet de nieuwe president bereid zijn om voor zijn prioriteiten te vechten. Schuchterheid is nu niet aan de orde.

Het Amerikaanse publiek zal zijn bijdrage moeten leveren. Mensen van goede wil met democratische idealen mogen hun belangstelling niet verliezen nu Trump van het toneel verdwijnt. Ze moeten geëngageerd blijven in het politieke proces en méér eisen van hun politieke leiders. Alleen zo kunnen we vooruitgang boeken.

Trumps boodschap van angst en wrok heeft bij tientallen miljoenen Amerikanen weerklank gevonden. Het Trumpisme zal niet als bij toverslag verdwijnen. De kans is zelfs groot dat zijn aanhangers verse energie zullen putten in de mobilisatie van een verzet om de nieuwe regering te ondermijnen en te delegitimeren.

De Republikeinen moeten nu beslissen of ze voor politiek nihilisme blijven kiezen of zich opgewassen tonen tegen de uitdagingen van het moment. Hun reactie op de nederlaag – of ze de partijpolitieke passies blijven stoken of ze afkoelen – zal mee de toekomst van de natie en van hun partij bepalen.

Later zullen we het tijdperk van Trump waarschijnlijk als een langdurige stresstest van het Amerikaanse experiment beschouwen. De president heeft zijn best gedaan om de democratische fundamenten van de natie te ondermijnen. Ze wankelden maar hebben standgehouden. Trump heeft hun kwetsbaarheid aan het licht gebracht maar ook hun kracht. Nu wacht Biden de taak om die fundamenten te versterken en te beschermen, het vertrouwen in onze democratie en onszelf te herstellen – en Amerika groter dan ooit te maken.

© 2020 The New York Times Company

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234