Vrijdag 06/12/2019
Beeld rv

Column

Je zou het haast vergeten: een kunstenaar beoefent een vak

Julie Cafmeyer is columniste.

De kunstenaar toont wie we kunnen zijn. Door herkenning, hoop of troost word je geïnspireerd met beelden, personages, kleuren, werelden en taal die je doen nadenken over wie je bent of wie je zou kunnen zijn. Een kunstwerk kan je aanmoedigen jezelf opnieuw uit te vinden. Kunst staat ook toe dat je er niets van begrijpt en dat je zo snel mogelijk weg wil. Bij elk kunstwerk is het publiek vrij om deelgenoot te worden van de zoektocht van een kunstenaar en misschien iets nieuws in zichzelf, bij de ander of in de wereld te ontdekken. Kunst kan verleiden, kunst kan verbinden.

Dat in tegenstelling tot ons huidig politiek klimaat. Een bewind dat voor ons heeft bedacht wat onze identiteit is, wie er al dan niet bijhoort en hoe we die identiteit moeten promoten. Een overheid die choqueert om ons vervolgens zelf de problemen te laten oplossen.

Gisteren nodigde onze nieuwe minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) de culturele sector uit een alternatieve besparing voor te stellen.

Zou je van een minister van Cultuur niet verwachten dat hij zelf een visie heeft? Dat hij voeling heeft met cultuur? Dat hij de kunstenaar naar waarde schat? Dat hij zichzelf ziet als vertegenwoordiger van de sector in de regering? Dat hij een stabiel klimaat probeert te creëren, los van politieke grillen? In de plaats wordt het nut van de kunstenaar in vraag gesteld.

Als je zelf geen visie hebt, kun je op zijn minst proberen in dialoog te gaan. Dat biedt transparantie. Want dat is de vraag: wat gebeurt na deze besparingen? Wat is het meerjarenplan? Waar wil hij de komende vijf jaar met de kunsten naartoe? En krijgen kunstenaars daar een stem in? Dan bedoel ik geen geschreeuw op een koud plein maar een waardige dialoog waarin de status en de expertise van de kunstenaar erkend worden.

Je zou het haast vergeten: een kunstenaar beoefent een vak.

Als de overheid zich zou opstellen als de motor in plaats van de saboteur zou een duurzame route uitgestippeld kunnen worden. Zodat kunstenaars zichzelf kunnen ontwikkelen zonder de constante angst dat ze morgen de middelen niet meer hebben om voort te werken. Zodat een inclusiever beleid gevoerd kan worden waarin niet alleen een selecte groep voorbestemd is om uit te groeien tot ‘onze meesters’. Zodat kunst voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk wordt. Zodat kunst voor iedereen van waarde kan zijn in deze samenleving.

Kunstenaars nemen het voor elkaar op. Maar het is niet genoeg. De kunst moet vertegenwoordigd worden in en door de overheid.

Ik ben teleurgesteld in een minister van Cultuur zonder verbeelding. Ik hoop nog altijd op iemand die weet dat – als je goed kijkt – bomen wel degelijk tot de hemel reiken. Tenminste: als je ze voedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234