Zaterdag 27/11/2021

Standpunt

Je suis Zaman? Nu even niet

Protest tegen de inbreuken op de persvrijheid. Beeld AP
Protest tegen de inbreuken op de persvrijheid.Beeld AP

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Timing is alles. Nauwelijks had de Europese president Tusk met kenmerkende opluchting melding gemaakt van een princiepsakkoord met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis, of voor de redactielokalen van de Turkse oppositiekrant Zaman knalde de traangas. Oproerpolitie ranselde de journalisten de redactie uit.

De krant is nu officieel in overheidshanden. Sinds gisteren is de luidste oppositiekrant van het land plots een propagandavod geworden - inclusief leugenachtige heilberichten over alle mogelijke weldaden van de Turkse president Erdogan.

Officieel komt de redactionele ommekeer er na een gerechtelijk vonnis. Dat is maar een schijnvertoning natuurlijk. Wat we hier zien, is de brutale en gewelddadige inperking van de vrijheid van pers en meningsuiting door het autoritaire regime van Erdogan.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Doodstil

Wat Zaman overkomt, is ernstig, maar niet uitzonderlijk in een land waar naar schatting dertig journalisten in de gevangenis zitten. Alsof we de avonturen uit een operettestaat volgen, zien we hoe een krant letterlijk van de ene dag op de andere gedwongen wordt het tegendeel te schrijven van wat ze altijd heeft volgehouden.

De overtuigingen van Zaman zijn niet per se de onze, maar dat is van geen belang. Principieel kan niet luid genoeg geprotesteerd worden tegen het muilkorven van de vrije pers in een naburig land dat een van de belangrijkste geopolitieke partners van de Europese Unie is. Zou je denken. In werkelijkheid houden Europese bewindslieden zich doodstil.

De door de regering overgenomen Zaman pakt uit met nieuws over de bouw van een brug ter waarde van 3 miljard dollar, foto's van de begrafenissen van
De door de regering overgenomen Zaman pakt uit met nieuws over de bouw van een brug ter waarde van 3 miljard dollar, foto's van de begrafenissen van "martelaren" die sneuvelden bij gevechten met de Koerdische rebellen en een foto van Erdogan.Beeld Zaman

Véél onrecht

Persvrijheid? Je suis Zaman? Nu even niet, we moeten de exodus van vluchtelingen stoppen. De laffe houding van de EU over het antidemocratische karakter van de Turkse regering toont hoe kwetsbaar de verdeelde EU is sinds de vluchtelingencrisis. Omdat we er maar niet in slagen om als Europeanen solidair en onder elkaar de last te verdelen van deze internationale crisis, zijn we volledig afhankelijk geworden van de goodwill van een autoritair regime aan de buitengrens.

Vrijheid van meningsuiting is maar een van de grondwaarden die tegenwoordig in Turkije met de voeten worden getreden. Van een seculiere staat schuift het land steeds meer op naar een autoriair, geïslamiseerd regime met aan het hoofd een president met sultanambities. Zaman lijkt een test, voor ons Europeanen. Als de Turken zich afvragen hoeveel waarden wij bereid zijn op te geven in ruil voor minder oorlogsvluchtelingen, dan kent Ankara nu het antwoord. We zijn blijkbaar bereid véél onrecht door de vingers te zien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234