Vrijdag 19/04/2019

Column

Je moet oud worden om van vakantiestress geen last te hebben

Ann De Craemer Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Het is valavond, dat moment van de dag waarop het kobaltblauw van een wolkenloze hemel verandert in het rood van Scarlett Johanssons lippen. 'Nu is van Kalifornies goud de tijd', dichtte Paul van Ostaijen over precies dat magische tijdstip.

Ik zit op een bank op de Nieuwe Pier van Oostende. Tot helemaal in zee reikt die, waardoor je net als Jezus denkt over water te kunnen wandelen. Naast mij voert een vrouw een gesprek met haar smartphone. "Goh, ja, ik weet niet, ja nee, we vertrokken dinsdag maar ik stel het heeltijd uit, want goh, weetewel, ik moet echt onze valiezen beginnen te maken maar ik word daar crazy van. Vakantiestress, weetewel?" Paul van Ostaijen was een gelukkig man: hij heeft nooit het woord 'vakantiestress' gehoord.

De vrouw blijft ratelen. Ik wandel opnieuw richting zeedijk. Een oude man is op het stilaan verlaten strand met een metaaldetector op zoek naar - ja, naar wat? Naar snuisterijen, naar nietsjes in de branding. Hij bekwaamt zich in geduldig zijn. Weer Van Ostaijen in mijn hoofd: 'De sterrevende zon vergaart haar krachten voor een laatste vaart, de laatste van die dag, ter aardewaart.' Je moet oud worden om van vakantiestress geen last te hebben. Je moet vrienden van je leeftijd hebben zien sterreven om te beseffen dat niets eeuwig duurt, en alles razendsnel voorbijgaat, en stress de brutaalste schrokop van onze tijd is.

De metaaldetector piept. Twintig cent. De man steekt het muntstuk in zijn zak en kijkt dankbaar naar Scarletts rode lippen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.