Vrijdag 13/12/2019

Opinie

Je hoeft niet vóór vrij wapenbezit te zijn om het nut van een deftig debat te zien

Maurits Vande Reyde. Beeld BELGA

Maurits Vande Reyde is Voorzitter Jong VLD.

Tip voor deze zomer: lanceer eens een onderwerp dat niet tot het standaard politieke debat hoort. Dit is wat u te wachten staat: een verontwaardigde beroepstwitteraar schiet meteen in actie. Klassieke media pikken het vol ongeloof op, verbijsterd dat er zoveel modale Vlamingen een mening over blijken te hebben. Het wordt gebracht alsof er iets heel erg ophefmakend is gezegd. De nodige drek volgt. Inhoudelijke pro's en contra’s zijn niet van tel. Niemand durft het vervolgens ooit nog ter sprake te brengen. Zie daar: het maatschappelijk debat in Vlaanderen 2017.

Een van onze Jong VLD-leden mocht het vandaag opnieuw ondervinden. Hij had het gewaagd om vrij wapenbezit op de agenda van een jongerencongres te zetten. Stel je voor: een controversieel onderwerp, één waar ik zelf geen voorstander van ben, op een congres. En vooral: iets waar duizenden mensen in luttele minuten wél hun pro of contra over lieten blijken. Zou het niet nuttig zijn om daar op z’n minst een deftig debat over te hebben in een politieke context? Iets dat ertoe leidt dat beide kanten de volledige schaal kunnen inschatten, om zo tot de beste maatschappelijke uitkomst te komen. Het lijkt vanzelfsprekend. Toch wordt dat zelfs voor een jongerencongres al meteen “Trumpiaans” genoemd. Bizar.

Blijkbaar zijn we het niet meer gewoon. Taboes zijn verdwenen, we zitten nu in politieke correctheid 2.0. Eens je een centimeter uit de maatschappelijke bandbreedte kleurt, weet je welke demonisering je te wachten staat. Geen wonder dat politici zich aan rigide debatfiches houden. Je zou zot zijn om het niet te doen.

Dat heeft ertoe geleid dat de complexiteit van het populistisch fenomeen ons volledig is ontgaan. “Waar we niet van houden, wordt misprezen en onderschat. Groepsdenken wordt blind, al voelt het toch zo veilig” zei journalist Bjorn Soenens onlangs. Ik vrees dat hij gelijk heeft. Sta buiten de kudde en het wordt ijzig eenzaam. Laat dat net zijn hoe steeds meer mensen zich voelen. Ze zijn daarom niet noodzakelijk pro-wapenbezit. Ze weten gewoon dat het toch geen zier uitmaakt wat zij ervan denken. De maatschappelijke norm zal het hen wel even opleggen.

Geen wonder dat populisten daar goed bij varen. Mensen identificeren zich niet met Trump of Raoul Hedebouw omdat ze foute oplossingen aanreiken. Ze kruipen wel in hun richting omdat ze gezelschap bieden op de kille outlands van de maatschappelijke moraal. De rest behoort toch maar tot de kudde. En gelijk hebben ze.

Dat is een enorm zorgwekkend fenomeen. Als we bestaande conventies zelfs als niet meer tegen het licht kunnen houden zonder hysterie, hebben populisten aan weerskanten van het spectrum vrij spel. Ik wil dat de politiek de kunst van het samenleven in de praktijk brengt. Daarvoor moet je wel eerst zelf uit je veilige bubble gaan. Enkel je eigen waarheid koesteren is te makkelijk. Komend weekend houden met Jong VLD een congres. Om alles te kunnen bespreken. Het is nodig. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234