Dinsdag 20/04/2021

OpinieHans-Willem Snoeck

Je bent het jezelf en de maatschappij verplicht om je te laten vaccineren

Hans-Willem Snoeck. Beeld Thomas Sweertvaegher
Hans-Willem Snoeck.Beeld Thomas Sweertvaegher

Hans-Willem Snoeck is professor in de geneeskunde (microbiologie en immunologie) aan de Columbia University in New York.

Alleen vaccinatie haalt ons uit de covidcrisis. Die inspanning wordt evenwel uit vele hoeken bedreigd.

We vaccineren traag en daar waar het logistiek moeilijk is, woon-zorgcentra. Daar is de mortaliteit inderdaad het hoogste. Ondertussen wordt de eerstelijnsgezondheidszorg nog steeds op de tweede plaats gezet. Als er een derde golf komt, en dat is niet onwaarschijnlijk, kunnen zij het weer oplossen. Terwijl we hen nodig hebben om te vaccineren. De eerste lijn eerst vaccineren is dus zowel ethisch als strategisch de juiste prioriteit. Het applaudisseren voor de gezondheidszorg begint wrang aan te voelen.

Het vaccinatiebeleid wordt verder gecompliceerd doordat productie tekortschiet. Dit vaccin was niet mogelijk geweest zonder 30 jaar onderzoek aan universiteiten betaald door de belastingbetaler, en zonder miljarden van de belastingbetaler om snel vaccins te ontwikkelen en te produceren. Voor de farma-industrie was dit dus een bijna risicovrije onderneming. Voor die miljarden had opschaling van de productie misschien vroeger kunnen gebeuren.

De reactie van het beleid op een tekort aan vaccins tart ook alle verbeelding: we stoppen dan maar met het vaccineren van de gezondheidszorg. Hoe is dat nu mogelijk?

De volgende complicatie is de logistiek van het vaccineren. Er komt ongeveer één centrum per 140 vierkante kilometer. Dit wil zeggen dat iedereen binnen ongeveer 7 kilometer van een centrum woont. Dat is ver, zeker als twee dosissen nodig zijn en gegeven de hoge graad van vaccinscepsis die ik zelfs bij collega’s merk. Dit moet uiteindelijk meer gedecentraliseerd worden. De vaccinatiedrempel moet zo laag mogelijk zijn. Burgemeesters, huisartsen en thuisverpleging moeten dus ingeschakeld worden. Begin dus nu meer lokale vaccinatie te organiseren, we gaan het nodig hebben en het kan.

Vaccinatie in een ziekenhuis in Genk. 'De eerste lijn eerst vaccineren is zowel ethisch als strategisch de juiste prioriteit', stelt Snoeck. Beeld Mine Dalemans
Vaccinatie in een ziekenhuis in Genk. 'De eerste lijn eerst vaccineren is zowel ethisch als strategisch de juiste prioriteit', stelt Snoeck.Beeld Mine Dalemans

Bovendien stellen we onze doelen te laag. 70 procent vaccinatie is niet genoeg, en dit om twee redenen. Met een besmettelijkere variant is meer nodig om groepsimmuniteit te bereiken (voor de wiskundigen onder u: groepsimmuniteit = (1-1/R)x100; als R, de besmettelijkheidsgraad, groter wordt, dan zijn meer gevaccineerden nodig). Bovendien weten we niet hoe lang mensen immuun blijven. Een groot reservoir van virus onder niet-gevaccineerden zou zo weleens opnieuw een uitbraak kunnen veroorzaken.

En ten laatste moeten we het fake news over vaccins indijken. De geruchten over het veroorzaken van auto-immuunziekten en infertiliteit zijn baarlijke, gevaarlijke, en zelfs criminele nonsens van gefaalde amateurwetenschappers die zich in de belangstelling willen werken. Je bent het jezelf en de maatschappij verplicht om je te laten vaccineren. Sommige zaken zijn wel eenvoudig.

Naschrift. In dit opiniestuk zijn cijfers weggehaald over het aandeel overlijdens bij mensen jonger dan 65 omdat ze niet correct zijn weergegeven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234