Donderdag 23/05/2019

opinie

Jawel, 'Wir schaffen das'. Zoals wij dat hier zeggen: moeilijk gaat ook

Merkel na haar persconferentie op donderdag in Berlijn. "Duitsland heeft met Angela Merkel een bondskanselier die de menselijke waardigheid als levensmotto uitdraagt", betoogt Beke. Beeld ap

Wouter Beke is voorzitter van CD&V.

"De menselijke waardigheid is onschendbaar. Te respecteren en door alle middelen te beschermen." Zo luidt artikel 1 van de Duitse grondwet.

Menselijke waardigheid: het is een kwetsbaar goed. Zeker wanneer die waardigheid op elke manier aangevallen wordt.

Menselijke waardigheid is wat ontbrak toen een IS-aanhanger op een trein reizigers met een bijl bewerkte. Toen een oude priester de keel overgesneden werd. Toen men een opvangcentrum voor vluchtelingen in brand stak. Toen grote groepen vrouwen aangerand en bepoteld werden. Of toen terroristen zich opbliezen op de metro of in de luchthaven.

Menselijke waardigheid, het lijken maar lege woorden wanneer alle menselijkheid weggevloeid is. Geen woorden waardoor je je veilig gaat voelen. En zeker geen woorden die genoegdoening geven als je woest bent en uit op rechtvaardigheid. Of beter nog: op wraak. Wie in zo'n klimaat 'Wir schaffen das' herhaalt, moet wel zot zijn, zou je gaan denken.

Duitsland heeft met Angela Merkel een bondskanselier die de menselijke waardigheid als levensmotto uitdraagt. En die daar met 'Wir schaffen das' vandaag opnieuw voor pleit. Als een rots in de storm. Toen ik vorige week de hashtag #MerkelSommer te zien kreeg, bekroop mij een akelig gevoel. Leedvermaak: dat las ik tussen de regels. De tegenstanders van Merkel klopten zich op de borst: 'Zie je wel'. Velen gaven zichzelf de legitimatie om nu vanuit hun hoek haat en verdeeldheid te zaaien. Zo hoopten ze hun angst en woede te verzachten. 'De pot op met die menselijke waardigheid!'

Wouter Beke. Beeld Joost De Bock

Ook dat is menselijk.

Maar het is ook bijzonder dom. Want het is precies deze waardigheid die ons maakt tot wie wij zijn. Die ons onderscheidt van de islamterroristen. Door toe te geven aan polarisatie helpen wij ongewild onze grootste vijand vooruit. Want dat is net wat zij willen: onze eigenheid vernietigen. Onze manier van leven, waarden en vrijheden, onze gelijkheid en ons respect voor elkaar, onze samenhang. Door onze waardigheid te begraven, graven wij elke spadesteek van IS met onze blote handen verder uit.

Wie met zijn voeten in een modderpoel staat, vindt makkelijk een kluit om terug te smijten. Maar het brengt ons geen stap vooruit. We verdedigen ons niet door onze kostbare grondwet te veranderen of onze eigen vrijheden in te perken. Door religie naar achterkamertjes te bannen of mensen de mond te snoeren.

We verdedigen ons door te investeren in veiligheid. Altijd en overal, koste wat het kost. En dat is niet alles. We vechten ook terug. Door sterk te zijn als samenleving en niet toe te geven aan wat zij willen: onze eigenheid kapot maken. Zolang wij zijn wie wij zijn, hebben zij verloren.

Het vergt moed om in een moedeloze samenleving in te gaan tegen die borrelende onderbuik. Het vraagt ballen om niet gewoon mee te roepen vanuit dat boze buikgevoel. Dat is het verschil tussen een leider, en een stuurloze surfplank die meedrijft met de stroom.

De menselijke waardigheid is onschendbaar, en we moeten haar met alle middelen verdedigen en beschermen. Het zal niet makkelijk zijn, maar jawel, 'Wir schaffen das'. Zoals wij dat hier zeggen: moeilijk gaat ook. Als we onszelf tenminste toelaten, nog 'wij' te zijn.

Lees ook:

Het standpunt van Koen Vidal: Merkel heeft meer lef dan alle andere staatsleiders samen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.