Maandag 16/12/2019

Opinie

Ja, u bent op uw kwetsbaarst wanneer u naar ontspannende tv kijkt als 'Temptation Island'

Merijn maakt, samen met verleidster Pommeline, duidelijk dat zijn relatie – wellicht – ten einde is in het zwembad. Beeld SBS Belgium

Emilie Plouvier (28) is televsiemaker en redactrice bij Charlie Magazine

Ik ben zelf televisiemaker en kijk dan ook ongelooflijk graag televisie. Ik kijk werkelijk naar alles wat er in het non-fictieaanbod bestaat: The Voice, Blind getrouwd, De mol, Goed volk, Reizen Waes,… Ja, zelfs naar Temptation Island heb ik weleens gekeken – ik wil op de hoogte te blijven van wat er allemaal wordt gemaakt. Bovendien houd ik ervan om te entertainen en geëntertaind te worden. Want dat is de voornaamste functie van televisie.

Emilie Plouvier Beeld rv

Maar de reden echter waarom ik naar de filmschool ben gegaan en zélf televisie maak, is omdat ik al snel doorhad dat daar, op de buis bij de mensen in de living, stiekem wereldbeelden worden geïnjecteerd. Zo werd mijn wereldbeeld onder anderen mee geschreven door de makers van Friends en Sex and the City. Waarvoor dank.

Ik leerde dat vrouwen ook onafhankelijke, succesvolle sekspoezen kunnen zijn, én bovendien intelligent. Ik zag dat vrienden je familie kunnen zijn, dat iedereen fouten maakt en onhebbelijkheden heeft, waar we gewoon vrolijk mee kunnen lachen. Ik besefte kortom, dat de verhalen en personages die mij seizoenenlang vergezelden mij als mens in deze wereld mee hebben gevormd.

Lees ook: Revolutie in 'Temptation Island': vrouwen blijken ook lust te voelen

Preek après la lettre

Want dat is wat media doen. Televisiemakers zijn de verhalenvertellers van op het dorpsplein, de sprookjes van voor het slapengaan en de priesters van aan het altaar. Wij strooien met ethiek en wereldbeelden, met waarden en normen. Wij leren aan wat wel en niet kan en tonen wat ‘we’ vandaag vinden van vrouwen, vluchtelingen, homo’s, bazen, zelfstandigen, vleeseters, kunstenaars, Syriërs,… 

Modern Family, de titel zegt het létterlijk: “Ziehier, de moderne familie van vandaag.” Elke aflevering behandelt een ‘ethisch dilemma’ en eindigt in een soort van ‘preek après la lettre’. Series zoals deze leren ons bijna letterlijk hoe we moeten kijken naar de wereld, naar onszelf en elkaar. Wat we wel en niet horen te doen en hoe we ons moeten voelen. En wij nemen ze vlotjes binnen, want ze entertainen ons, en zonder dat we het goed en wel doorhebben, nemen we het hele waarden- en normensysteem over.

Stiekeme boodschappen

Ik vind het daarom best verontrustend hoe kijkend Vlaanderen en Nederland zich neerbuigend verkneukelt bij Temptation Island, maar daarbij wel vergeet dat zij als kijker even deelnemend zijn als de deelnemers zelf. We vergeten dat, ondanks de afstand die we ervan denken te hebben, er wél nog steeds een wereld- en vrouwbeeld mee onze huiskamers binnendendert. We denken dat we ons lekker ontspannen en zijn dus niet op onze hoede voor de stiekeme boodschappen die onschuldig als entertainment verpakt worden uitgezonden door de makers, én vervolgens willens nillens opgepikt worden door ons, de nietsvermoedende kijker.

Eigenlijk zijn deze ‘schijnbaar onschuldige programma’s waar we dubbel mee liggen omdat de beelden zo van de pot gerukt zijn’, het gevaarlijkst voor onze wereldbeelden. Net omdat ze zo ver van onze leefwereld lijken te liggen, dénken we dat we er onontvankelijk voor zijn. Dat we ‘beter’ zijn dan dat. Maar tegelijkertijd zitten we wel allemaal samen languit in de zetel te gapen naar die zogenaamde lachwekkende primaten.

Plof dus gerust neer in uw zachte zetel en zet uw geest af, maar denk niet dat het u ongenaakbaar maakt. Integendeel, u bent op uw kwetsbaarst wanneer u zich ontspant.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234