Vrijdag 09/12/2022
Yasmien Naciri Beeld Bob Van Mol
Yasmien NaciriBeeld Bob Van Mol

Opinie

Is het te veel gevraagd om iets minder doorzichtig te zijn in het electoraal opportunisme?

Yasmien Naciri is marketeer en voorzitter van hulporganisatie Amana. Haar wisselcolumn met Matthias Somers verschijnt wekelijks.

Yasmien Naciri

Vorige week kregen we nogmaals een bloemlezing over hoe media en politiek langzaam maar zeker elkaars corebusiness bepalen. Zo zijn politici steeds meer en openlijker op zoek naar media-aandacht om interessant genoeg te blijven en zijn de media op hun beurt steeds nadrukkelijker op zoek naar controverse om als medium interessant genoeg te blijven. Politiek en de media vertoeven daarmee in een geboren huwelijk.

Het ene huwelijk is echter het andere niet. Zo had de Mechelse schepen Marc Hendrickx (N-VA) zichzelf wijsgemaakt een heldendaad te hebben verricht door het huwelijk van een ‘religieus’ koppel niet te voltrekken omdat de bruid hem geen hand wenste te schudden.

Met deze stunt werd de schepen daarentegen wel de held van de clickbait-industrie die onze pers geworden is. Beiden konden wel smullen van de likes, shares en interactie die hieruit ontsprongen.

Kwalijke zaak

Het inhoudelijke debat werd echter alleen maar zijdelings gevoerd door een handvol politieke analisten. Een kwalijke zaak wanneer je beseft dat het hier een daad van ambtsweigering betreft door een N-VA-schepen die de wet niet wenst te respecteren. Het ironische is dat diezelfde partij normaliter als eerste op de barricades springt om in andere contexten gretig gebruik te maken van het containerbegrip ‘neutraliteit’ in het debat over regenbogen en hoofddoeken in overheidsfuncties.

Juridisch gezien was deze marketingtruc dus niet meteen een voltreffer te noemen. Maar voor de onderbuik was dit wellicht de ‘ultieme redding’ van onze collectieve ‘Untergang’.

Als er echter iets is dat ontegensprekelijk is teloorgegaan, dan wel de inhoudelijke debatten die gaan over beleid, visie en perspectief. Hoe lang is het ook weer geleden dat er wekenlang stevig werd gedebatteerd over ministeriële verantwoordelijkheden, waarop de vierde macht haar werkelijke functie mee kon vervullen? Onderwerpen die invloed hebben op de koers die ons land vaart en wie die koers kan volgen? Werkloosheid, sociale zekerheid, criminaliteit, vergrijzing en kinderarmoede… De prangende thema’s liggen voor het grijpen. Helaas blijven deze debatten ondergesneeuwd in de oeverloze discussies rond de islam en de ‘falende’ multiculturele samenleving.

Dat deze tendens een bewuste strategie is hoeft dan ook geen betoog. Elke burger met een portie gezond verstand en kritisch denkvermogen is in staat om deze georkestreerde partijpolitieke luchtballonnen te doorprikken. En het blijft helaas niet bij onschuldige knuppels in het hoenderhok.

Aan de rechtse kant van het politieke spectrum ontsnapt er geen dag zonder een vingerwijzing naar morele en/of levensbeschouwelijke levensstijl van sommige minderheidsgroepen. Het argument daarvoor is dat er heldere taal moet worden gesproken tegen de maatschappelijke excessen die groeien uit bepaalde religieuze middens. Akkoord, maar is het dan ook de taak van de politiek om burgers in de pas te doen lopen van een bepaalde ‘staatsmoraal’ en hen daardoor ethisch door te lichten aan de hand van dubieuze intentieprocessen? Iets zegt me dat de anders gekoesterde scheiding tussen kerk en staat in ons land op die manier zwaar onder druk komt te staan …

Ook links lijkt zichzelf op de kaart te willen zetten op de kap van minderheden. Aangezien de verkiezingen naderen, wordt de hopeloze zoektocht naar stemmen binnen de ‘diversiteitspot’ weer hervat. Het is geen nieuwe strategie, maar wel eentje dat tot merkwaardige manoeuvres leidt.

Zo is provinciaal gedeputeerde voor sp.a Inga Verhaert in drie weken tijd van een goedkeuring van een gehandhaafd hoofddoekenverbod in scholen plots geëvolueerd naar de grootste pleitbezorgster van de afschaffing van het verbod. Uiteraard kunnen partijleden van mening veranderen en zijn er die de boot willen bijsturen, maar is het te veel gevraagd om op zijn minst iets minder doorzichtig te zijn in het electoraal opportunisme? Misschien bereiken we zo alsnog hetgeen de bevolking écht verdient: een open en inhoudelijk debat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234