Donderdag 24/06/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntJeroen Van Horenbeek

Is het echt te veel gevraagd dat burgemeesters hun lokale politie laten toezien op de naleving van de corona-afspraken?

Jeroen Van Horenbeek is journalist.

‘Un joyeux bordel’. Volgens Maxime Prévot, de burgemeester van Namen, zal de beslissing om pas op zaterdag 8 mei de terrassen te heropenen uitdraaien op ‘een feestelijke puinhoop’. Hij, de voorzitter van het (zieltogende) cdH, pleit alsnog voor een heropening op zaterdag 1 mei, zoals oorspronkelijk voorzien. Anders dreigen zijn café- en restauranthouders in opstand te komen, waarschuwt Prévot, en zal hij als burgemeester de openbare orde in zijn eigen stad niet langer kunnen garanderen. Ook onder meer de burgemeester van Middelkerke, Jean-Marie Dedecker (LDD), wil zich niet houden aan 8 mei.

De Belgische politiek heeft zich tijdens de coronacrisis, om een heleboel redenen groot en klein, niet van haar mooiste kant laten zien. En nu het einde van de pandemie in zicht komt – volgens premier De Croo (Open Vld) zijn we bezig aan de laatste moeilijke weken – lijken sommigen vastberaden om er nog een verbijsterend slot aan te breien. Of is het in een miniatuurland zoals het onze, met een burgemeester achter elke conifeer, dan echt te veel gevraagd dat die hun lokale politie laten toezien op de naleving van de corona-afspraken? Afspraken waar woensdag zeven uur over gediscussieerd is, ter herinnering.

Wat het alleen maar treuriger maakt, is het doorzichtige motief dat schuilgaat achter al dat politiek gemanoeuvreer op de vierkante centimeter. Als we straks, hopelijk tegen het begin van de zomer, het ‘rijk van de vrijheid’ bereiken, dan zal slechts een klein kransje politici die overwinning kunnen claimen. In de eerste plaats premier De Croo en zijn minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit). Dit duo heeft lang niet alles perfect gedaan de voorbije zes maanden, maar hun strakke regie heeft ons land wel behoed voor nog meer rampspoed na de vernietigende eerste en tweede coronagolf. Ook minister-president Jambon (N-VA) en – jawel, zowaar – minister van Welzijn Beke (CD&V) mogen aanschuiven voor een eigen medaille van verdienste.

Al de rest, van Middelkerke, over de hoofdkwartieren van PS en MR in Brussel, tot in Namen, heeft eigenlijk weinig in handen. Of het moet zijn dat ze zich nu, in de sprint richting meer en meer versoepelingen, toch nog in beeld kunnen werken. Erg doorzichtig dus allemaal.

Over Beke nog dit: na een dramatische start als Vlaams minister lijkt de christendemocraat zich alsnog herpakt te hebben. Vooral dan door niet meer als een overijverige beambte alles in eigen hand te willen houden bij de vaccinaties. Als de coronacrisis iets heeft geleerd, dan is het dat de centrale macht het initiatief best wat vaker kan overlaten aan het lokale niveau. Op voorwaarde welteverstaan dat er daar burgemeesters lopen die hun job ook op moeilijke dagen willen uitvoeren en die de wet, we zitten nog altijd in de federale fase van de coronacrisis, toepassen zonder goedkoop Tijl Uilenspiegel-gedrag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234