Donderdag 19/05/2022

Bijgedachte

Is het dan echt niets voor moeders, burgervader zijn?

Freya Van den Bossche vorig jaar bij de opening van de Halfvastenfoor in Gent met een van haar dochters. Beeld Wannes Nimmegeers
Freya Van den Bossche vorig jaar bij de opening van de Halfvastenfoor in Gent met een van haar dochters.Beeld Wannes Nimmegeers

Laat sp.a'ster Freya Van den Bossche (40) haar strijdende zusters in de steek omdat ze het moederschap boven de burgemeesterssjerp van Gent zet? Of is elke zelfverklaarde ploetermoeder eigenlijk een nieuwe feministe? Zijzelf wil gewoon haar goesting doen. En gelijk heeft ze.

Tine Peeters

Het ligt aan een tien jaar oude post-it dat Freya Van den Bossche geen burgemeester van Gent wil worden. In 2005 plakt er een geel briefje op de computer van de toenmalig vicepremier. 'Mama, ik wil je zien', staat erop. Daaronder: Arianne. Haar oudste dochter is dan zeven. Van den Bossche meent tot die avond dat ze het wel kan, voluit en moeder en vicepremier en minister van Begroting zijn. "Ik heb toen een lang gesprek gehad met mijn dochter en beseft dat ik veel meer rekening met haar moest gaan houden", zegt ze. "Sindsdien probeer ik om een gezonder evenwicht te vinden. Als ik voor de sjerp ga, zal ik niet de moeder en niet de burgemeester kunnen zijn die ik wil zijn." Toch is het geen schuldgevoel dat haar overmeesterd heeft. Voor haar is dit een positieve beslissing.

Getuigt het van moed of van lafheid wat de Gentse politica doet? Verzaakt ze aan de emancipatie of net niet? Moedig kan ze zijn omdat ze zich eerlijk, zelfs kwetsbaar toont over de afmattende combinatie van een job en een gezin. Ze sluit zichzelf dan aan bij de steeds grotere groep ouders die zonder enige gêne getuigen over alle rollen die ze in een leven moeten proppen. Over te weinig speeltijd met de kinderen. Over die (af)wasmachine die altijd vol zit. "Veel mensen - mannen en vrouwen - laten me weten dat ze blij zijn dat ik toegeef dat het met mijn kinderen te maken heeft", zegt Van den Bossche. "Dat ook politici hun limieten hebben."

Lafheid kan het natuurlijk ook gewoon zijn. Zitten feministen decennialang te strijden voor vrouwen op het hoogste echelon, en dan vecht een van hun seksegenoten niet voor het burgemeesterschap van een grote stad omwille van haar koters.

Tine Peeters. Beeld Wouter Van Vooren
Tine Peeters.Beeld Wouter Van Vooren

Het brandt weer

Boven alles gaat het voor haar om keuzevrijheid. Constant wikt en weegt ze haar woorden over haar beslissing. Ze wil niemand stigmatiseren of een richting uit sturen. "Dit is een heel persoonlijke oefening. Ik zie hoe veel van mijn vriendinnen en vrienden worstelen met de combinatie van werken en ouder zijn. Ik heb niet de waarheid in pacht. Als feminisme betekent dat een vrouw al haar talenten moet kunnen ontplooien, dan ben ik er zeker een. Maar het feminisme moet vrouwen ook niet in een keurslijf dwingen."

Geparafraseerd: willen vrouwen sokken breien en liters soep koken voor hun kinderen, dan moeten ze dat vooral doen. Hebben ze daar een hekel aan en gaan ze meer voor een job buitenshuis, dan hebben ze daar evenveel recht toe. Alle mengvormen zijn uiteraard ook gepermitteerd, wat de goegemeente daar ook over denkt of zegt.

Het burgemeesterschap zou haar gezinsleven te vaak en te veel dooreen schudden. Burgemeesters rukken samen uit met de brandweer en schuimen alle gouden bruiloften en buurtbarbecues af. Zeker in Gent, waar toenmalig burgemeester Frank Beke elk weekend van deur tot deur ging, en huidig burgermeester Daniel Termont die gewoonte verder zette. "Ik vind dat een hele mooie manier om aan politiek te doen, maar kan nu gewoonweg niet dag en nacht, en week en weekend beschikbaar zijn. Als moeder vind ik het belangrijk dat ik aanwezig kan zijn voor mijn drie kinderen, zeker nu ze nog zo jong zijn."

Haar oudste dochter is nu 16 jaar, de middelste 10, de jongste 6. "Een parlementslid heeft veel meer voorspelbaarheid en structuur in zijn leven dan een burgemeester. Ik wil mijn ding ook zeker blijven doen op jeugdzorg. Ik praat veel met jongeren en ouders, daar probeer ik die nabijheid in de politiek nu waar te maken."

Later meer marge

Ze blijft dan wel ter plaatse trappelen in het Vlaams halfrond, dat zegt niks over later. Haar moeder is haar voorbeeld. "Mijn moeder heeft een mooie carrière uitgebouwd aan de Gentse universiteit. Als bestuurssecretaris en directeur internationale betrekkingen. Maar toen wij, mijn broer en ik, klein waren, heeft ze wel een tijdje minder gewerkt."

In eerdere interviews verheelde Van den Bossche niet dat ze het als kind niet leuk vond dat haar vader, ex-minister Luc Van den Bossche, aan politiek deed. Dat zijn afwezigheid in haar kindertijd haar nu beïnvloedt, en dat ze een andere ouder wil zijn dan hij, wuift ze echter weg. "Mijn ouders maakten altijd goede afspraken. Hij was er ook zeker tijdens de vakanties."

Speelt het mee dat ze het alleen moet rooien? Van den Bossche heeft al een tijdje geen relatie meer. Ze is niet meer samen met Willem Wallyn, de vader van haar jongste kind. Ze ontkent zelf dat dit doorslaggevend was. "Of ik nu een relatie heb of niet, ik heb er altijd naar gestreefd voldoende aanwezig te zijn."

Ooit, als de kinderen - wie weet - hun moeder liever wat minder dan wat meer willen zien, sluit ze niks uit. "Dan zal ik wat meer marge hebben. De komende jaren zal de stad alvast in goede handen zijn bij Karin en Tom." Ze doelt dan op Karin Temmerman, tot voor kort fractieleidster in de Kamer, en Tom Balthazar, die de lijst zal trekken bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Haar kroost staat er alleszins niet bij stil dat hun moeder gewoon in het parlement blijft. "Mijn jongste dochter is vooral geshockeerd dat Daniel straks geen burgemeester meer zal zijn", lacht ze. "Ze is zijn allergrootste fan. Voor de rest zijn ze er niet mee bezig, en dat vind ik erg gezond."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234