Vrijdag 27/01/2023

Standpunt

Is er geen enkele datum of dreiging die Belgische politici kan aanzetten tot enige spoed?

Tine Peeters is journalist.

Tine Peeters

“Dat we de septemberverklaring niet halen, is het laatste van onze zorgen. De kiezer zal ons dat over vijf jaar niet aanrekenen.” Wellicht klopt de inschatting van de man, een prominente N-VA’er, over de langzame vorderingen van de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Wellicht zal er over vijf jaar in de campagne niet verwezen worden naar de eerste, gemiste deadline van Jambon I.

Maar is er dan echt geen enkele datum of dreiging die de Belgische politici kan aanzetten tot enige spoed? Die wat peper in hun gat kan strooien? De deadline van 11 juli werd grandioos gemist, net als die van 21 juli. De opening van het Belgische Parlement verliep vorige week in mineur, die van het Vlaams Parlement is vandaag eenzelfde lot beschoren. De ratingbureaus Moody’s, Fitch en Standard&Poors konden vroeger de onderhandelaars opjagen, maar daar is ook al geen sprake meer van. Net zoals de brexit of de Europese begrotingsnormen lijken ze totaal geen vat te hebben op de snelheid van de regeringsvormingen.

Wie zijn neus al eens binnensteekt in een café, de hangouder uithangt op een speelplaats of rondwandelt op een buurtfeest, zal veel geweeklaag horen over potverterende politici.

Onder dat geklaag zit een diepere frustratie. Dat België niet langer vierkant mag draaien, en dat dit het uitgangspunt moet zijn voor elk gesprek op elk niveau tussen alle politici. Dat dit disfunctionele land steeds minder charmeert, en steeds meer ergernis opwekt. Béatrice Delvaux verwoordde het zo, een week geleden: “Er is een brede consensus – bij de partijen, het middenveld, bedrijfsleiders, intellectuelen en de burgers – dat België niet meer werkt. Daarom moeten we de boel nog niet splitsen, wel efficiënter maken.” Schrijver Ivo Victoria trad haar bij afgelopen weekend: “In Vlaanderen zijn zo veel evidente zaken zo waanzinnig slecht geregeld; na 20 jaar in Nederland kan ik daar met mijn verstand niet bij.”

Het zou kunnen dat de politieke traagheid de enige manier is om tot een alomvattend akkoord te komen dat over x aantal maanden en dagen iedereen met verstomming slaat. Misschien vragen noodzakelijke hervormingen nu eenmaal eindeloos veel tijd. Maar wanneer die hervormingen er niet komen, wanneer er weer een regering komt van dertien in een dozijn die gewoon weer wat verder aanmoddert, dan moeten de politici niet verbaasd zijn wanneer de kiezer hen dat over vijf jaar wel aanrekent.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234