Woensdag 08/12/2021

Standpunt

Is een andere EU mogelijk? Het antwoord hangt in zekere mate af van het parcours dat Thyssen mag rijden

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Het is geen blamage geworden, maar de verhoopte topjob zat er voor Marianne Thyssen in de Europese Commissie dus blijkbaar ook niet in. Daarvoor heeft ons regeringloos land te weinig tijd in lobbying kunnen steken, hadden we na een genereuze bedeling in de vorige ambtsperiode weinig te piepen en had Marianne Thyssen, in vergelijking met de vele oud-premiers en vicepremiers die de nieuwe Commissie bevolken, ook te weinig bestuurservaring. Maar behalve voor de macho's van de Wetstraat, die nogal belang hechten aan pikordes, is dat verder ook geen enkel probleem.

Of Marianne Thyssen een belangrijke rol te vervullen krijgt als Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken, zal in zeer ruime mate afhangen van de vrijheid die de Commissie haar en zichzelf gunt om op dit domein een beleid te ontwikkelen. Bekijk je het realistisch, dan is er, eerlijk gezegd, redenen tot scepsis. De bevoegdheden van de Europese Commissie op het sociale terrein zijn nogal versnipperd en de lidstaten waren tot dusver niet echt geneigd om de Europese Unie meer inmenging toe te laten.

Zorgelijk is dat Commissievoorzitter Juncker in zijn opdrachtverklaring aan Thyssen benadrukt dat ze zich moet voegen naar haar chef, de vicecommissaris voor Jobs en Groei. Dat is de Fin Katainen geworden, een nogal stuurse Conservatief die uit principe vindt dat wat de lidstaten zelf doen ze beter doen. Zo maakte Juncker wel meer keuzes die doen vrezen dat het met deze Commissie toch weer meer van hetzelfde, oude en door de kiezer afgestrafte Europa wordt. Ronduit gênant is dat hij een Britse lobbyist de controle over de Financiële Markten - de Londense City dus - gunt. Dat is de kat niet bij de melk zetten, dat is de kat een trechter in de mond duwen en er een brik halfvolle melk in gieten.

Maar er is ook een meer voluntaristische lezing mogelijk. Groei koppelen aan herstel van de tewerkstelling is de grote economische uitdaging waar Europa voor staat - en waar de EU tot dusver maar geen oplossing voor vindt. Dat onvermogen verklaart in grote mate de kloof die tussen de bevolking en de politieke instellingen is gegroeid. De Commissie kan zich eigenlijk niet permitteren om dit terrein braak te laten liggen. Dat Thyssen precies hier terechtkomt, biedt dus minstens politiek-symbolisch mogelijkheden.

Is een andere EU mogelijk? Is er een andere Europese Commissie mogelijk dan de club van duitenklievende budgetmeesters die we kennen? Het antwoord is belangrijk en het zal in zekere mate afhangen van het parcours dat Marianne Thyssen mag rijden. We hebben er dus alle reden toe om haar succes te wensen.

Bart Eeckhout
Chef politiek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234