Dinsdag 23/07/2019

Standpunt

Is burgemeester De Wever bereid een nieuwe voorzitter voor zijn partij te zoeken?

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

In De Tijd verzoekt Tom Lanoye zijn Antwerpse groene vrienden een akkoord met de N-VA van burgemeester Bart De Wever ernstig te overwegen. De schrijver voegt zich bij de progressieven die menen dat Wouter Van Besien en co. de sprong moeten wagen.

De snelheid waarmee zij tot dat besluit komen, verbaast. Natuurlijk zijn er goede argumenten te bedenken voor een coalitie van N-VA en Groen. Althans, in theorie. Geel en groen zijn de feitelijke winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in ’t Stad. Samenwerken klinkt dan niet gek. Het werkt in enkele Antwerpse districten prima, dus onmogelijk is het niet.

Los van de vanzelfsprekende verschillen, kun je zelfs best wat overeenkomsten vinden tussen N-VA en Groen. Beide partijen zijn kinderen van een ontzuild Vlaanderen. Veel van wat door de klassieke centrumpartijen is vastgetimmerd in dit land, tot frustratie van een groeiende groep kiezers, zou weer losser kunnen worden gemaakt in een coalitie met beide partijen.

Zo bekeken zou geel-groen(-blauw) even democratisch weldadig kunnen zijn als paars(-groen) is geweest aan het begin van dit millennium.

Dat is dus de theorie. In de Antwerpse praktijk zijn er toch een paar ernstige obstakels. De belangrijkste hindernis is de burgemeester zelf. Niet de mens Bart De Wever vormt een probleem, wel zijn dubbelrol als partijleider en burgervader.

Dat een voorzitter de zaken scherp stelt, is geen punt. Het is de essentie van de job, en Bart De Wever blijkt daar vrij goed in te zijn. Tot dusver vulde meneer De Wever ook zijn burgemeestersmandaat nogal polariserend in. Vaak was hij een burgemeester van de meerderheid in de stad, tegen minderheden in. Even gretig vertolkte Groen het principiële tegengeluid.

Die strategie van ‘wij tegen de rest’ valt niet vol te houden in een coalitie. Dat is vooral voor Bart De Wever een probleem. Zelfs als je geloof wil hechten aan zijn goed getimede, maar slecht geacteerde ‘oorlogsmoeheid’ jegens links, blijft de vaststelling dat hij, als partijvoorzitter, gedoemd is om te blijven polariseren.

De N-VA heeft daarbij het nadeel van zijn palmares. Iedereen die structureel met de partij samenwerkt, in kartel of regering, komt er bekaaid van af. Dat mag aansporen tot behoedzaamheid. De schildpad weet: het is niet omdat de schorpioen op je rug belooft niet te steken, dat je veilig de overkant bereikt.

Tot dusver is Bart De Wever er aardig in geslaagd om de lastige vraag over samenwerking in het kamp van Groen te leggen. Toch is het vooral de vraag wat hij wil. Als hij écht de burgervader van een Grote Coalitie wil zijn in de grootste stad van het gewest, dan zal dat onvermijdelijk consequenties hebben voor de rest van zijn politieke loopbaan.

Is burgemeester De Wever bereid een nieuwe voorzitter voor zijn partij te zoeken? Dat is de kwestie. Al de rest is, inderdaad, slecht theater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden