Woensdag 19/02/2020

Standpunt

Irak onze gevaarlijkste misdadigers toevertrouwen, stelt ons dat gerust?

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen.

De ene debatfiche is wat belangrijker dan de andere. Met één, ditmaal wat beter gemikte tweet heeft de Amerikaanse president Donald Trump het debat over de vervolging van IS-strijders in heel Europa een nieuwe wending gegeven.

Dat voortschrijdend inzicht is best opmerkelijk. Veel nieuwe feiten zijn er immers niet. Al zolang de eindstrijd om het verpulverende IS-kalifaat aan de gang is, weten we dat er een probleem is met fundamentalistische terroristen-oorlogsmisdadigers die uit Europa en België vertrokken zijn en nu gevangenzitten in (Noord-)Syrië. Het standpunt ‘op slot zetten en sleutel weggooien’ is niet meer vol te houden, nu de VS aanstalten maken om de regio te verlaten.

Ook dat vertrek is geen nieuws. Het was al langer duidelijk dat Trump van een terugtrekking uit Syrië een prioriteit zou maken en dat de losse eindjes van de buitenlandse strijdkrachten een oplossing verdienen. Het is daarom jammer dat voor dit voorspelbare vraagstuk nu een oplossing bij elkaar dient geïmproviseerd te worden.

De aarzeling bij onze en andere Europese regeringen is natuurlijk wel begrijpelijk. Je wilt niet de eerste minister zijn die een oorlogscrimineel terughaalt die vervolgens in eigen land meer ellende aanricht.

Dat risico valt niet uit te sluiten. Dat een groot deel van de bevolking intuïtief moeite heeft met een vorm van repatriëring is dan niet meer dan menselijk. Dan nog mag erop gewezen worden dat de keuze voor repatriëring en berechting in Europa de minst onveilige keuze is. In dat scenario kun je de betrokkenen het beste in de gaten houden en hun netwerk in kaart brengen en droogleggen.

Die opportuniteit biedt de oplossing die N-VA en CD&V nu uitgebroed hebben niet. Zij willen de IS-terroristen in eigen regio berecht zien. In een land als Irak kun je de rechtsstaat in het beste geval ‘pril’ noemen. Vertrouwen we zo’n jong en wankel rechtssysteem ‘onze’ – want het zijn wel degelijk onze – gevaarlijkste misdadigers toe? Stelt ons dat gerust?

Misschien moet Europa toch nog maar eens proberen de meerwaarde van zijn schaalgrootte te bewijzen. Eerder al werd hier het idee geopperd om een apart, multinationaal oorlogstribunaal op te richten voor de IS-criminelen uit Europa. Een apart, Europees georganiseerd tribunaal voor de IS-gang(st)ers zou een lichtend voorbeeld van rechtspraak voor de hele wereld kunnen zijn. Het zou de Europese bevolking ook de minst slechte oplossing kunnen bieden: vervolging, berechting en opvolging van criminelen in het eigen, bekende rechtssysteem.

Dit gaat heus niet alleen om onze verantwoordelijkheid over ‘onze’ criminelen. Het gaat ook over ‘ons’ eigen belang. Dat mag. En dat wordt het beste gediend door de correcte procedure volgens internationaal recht te respecteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234