Zondag 14/08/2022

Recht van antwoord

‘Insinueren dat ESA een paramilitair trainingskamp vormt voor extremisten is compleet fout en misleidend’

Beeld ter illustratie. Beeld RV
Beeld ter illustratie.Beeld RV

Onze redactie is bij wet verplicht deze tekst te publiceren, omdat deze aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Dat staat volledig los van het feit of de bezwaren in die tekst ook terecht zijn, en dus of een artikel fouten bevatte. Nergens in het oorspronkelijke artikel werd in twijfel getrokken dat de European Security Academy een gerespecteerd opleidingsinstituut is.

Bart Bryl

In het artikel ‘Extreemrechts traint met oorlogswapens’ (DM 2/2) wordt de European Security Academy (ESA) verschillende keren vermeld. De gegeven informatie is hetzij fout, hetzij volledig uit zijn context gegrepen, waarbij uw lezers misleid worden. Dit recht van antwoord dient om deze elementen recht te zetten.

Het artikel suggereert zeer duidelijk dat ESA banden zou hebben met extremistische groeperingen en dat zij een ideale opleidingsbasis zou zijn voor schietgrage aanhangers van verenigingen zoals ‘Schild en Vrienden’. ESA wenst te benadrukken dat zij een in Polen erkend en gerespecteerd opleidingsinstituut is die twee soorten opleidingen aanbiedt. De eerste viseert overheidsinstanties zoals het leger en de politie, die de veiligheid van de burger dienen. Deze opleidingen zijn compleet verschillend van degene die gegeven worden aan particulieren. Zo is het voor particulieren niet mogelijk om bij ESA een opleiding te volgen die exclusief bedoeld is voor militairen of politieagenten. Insinueren dat ESA een paramilitair trainingskamp vormt voor extremisten is compleet fout en misleidend. Kandidaten worden overigens vooraf steeds zorgvuldig gescreend.

De verwijzing naar de voorbije training van de bodyguards van Moammar Khadafi dient enkel om nog meer opschudding te veroorzaken. ESA wenst hier te benadrukken dat deze training gegeven werd in 2009, twee jaar voor de opstand in Libië, en op een moment dat alle landen nog actief handel voerden met Libië. Voor deze training won ESA trouwens een publieke aanbesteding waaraan ook Franse en Britse bedrijven deelnamen.

Compleet onterecht beweert u in het gepubliceerde artikel dat ESA in Zuid-Afrika volop samenwerkt “met figuren die de afschaffing van de apartheid nog steeds niet verteerd hebben en samenzweringstheorieën tegen de zwarte bevolking verspreiden”. Bovendien beweert u dat ESA leden van een Oekraïense neonazi-militie getraind zou hebben “voor de burgeroorlog in dat land”. Deze beweringen zijn compleet fout en misleiden uw lezers omtrent ESA, een neutrale instelling.

U schrijft verkeerdelijk dat de trainingssite van ESA in Wlosciejewki (Polen) duidelijk zou maken “wie er als de grootste vijand wordt beschouwd”, dit omdat een wapentraining plaatsvindt in een nagebouwde straat waar het theesalon op de hoek Arabische opschriften draagt. Het Arabische opschrift werd gebruikt om een Midden-Oosters dorp na te bouwen waar indertijd de meeste beschermingsopdrachten (voor vips) werden uitgevoerd. Er gaat geen enkele racistische of “vijandige” reden schuil achter de opstelling van dit soort trainingssites. De trainingssite in kwestie heet zelfs ‘Mogadishu’, een Afrikaanse stad. Andere trainingssites worden dan bijvoorbeeld ‘Kabul’ of ‘Bogota’ genoemd, naar oorden waar veiligheid een ernstige kwestie uitmaakt.

ESA benadrukt dat zij kandidaten aanvaardt van over de hele wereld, zonder enig onderscheid op basis van ras of religie.

Bart Bryl, Managing Director, European Security Academy LLP

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234