Zaterdag 02/07/2022

Standpunt

In welke van elk leven afgesloten stolp komt men op het idee om juist suïcidepreventie te gaan beknotten?

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Soms – en dat is een troost – schrijven commentaarstukken zichzelf.

Niet eens drie weken geleden paradeerden de ministers van de Vlaamse regering op de finale van Rode Neuzen Dag. Die was dit jaar gewijd aan geestelijke en fysieke weerbaarheid van jongeren.

Liepen toen fier, inclusief rood clownsneusje, op kop: de CD&V-excellenties Wouter Beke, Hilde Crevits en Benjamin Dalle. Daar kwam zelfs een persbericht van: “CD&V beseft het belang van mentale gezondheid bij jongeren”, viel daarin te lezen. “Dat komt ook terug in ons beleid en programma.”

Nu dan de werkelijkheid. Als minister van Welzijn trekt Wouter Beke de besparingslijn door naar gezondheidspreventie. De (bescheiden) besparing op de Zelfmoordlijn schijnt intussen, in een vlaag van bestuurspaniek, alweer weggegomd te zijn, maar de behoorlijk pittige saneringen bij de diensten voor onder meer suïcidepreventie, drugspreventie of seksuele gezondheid blijven.

Een scholenprogramma voor geestelijke weerbaarheid bij jongeren dient geschrapt te worden. Drie weken na Rode Neuzen Dag blijkt het Rode Wangen Dag te zijn bij de minister van Welzijn. Schaamrode Wangen Dag.

Een regering die moet (of wil) besparen, komt zelden sympathiek over. Als de Vlaamse overheid de tering naar de nering moet zetten, is het logisch dat ook het belangrijke departement Welzijn in het vizier komt. Dan nog is het doortrekken van die besparing naar de vaak onderbemande en ondergefinancierde preventiediensten onverstandig.

Zelfdoding is in Vlaanderen een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jonge mensen, en dan met name bij mannen. Juist de jongste jaren leek die tragische trend wat om te buigen, mede dankzij de meer gerichte inzet op … preventie. In welke van elk leven afgesloten stolp komt men op het idee om juist zo’n dienst te gaan beknotten?

Luister

Luister naar de vele soms dramatische getuigenissen uit scholen, gezinnen en dokterskabinetten, en je weet dat als er een post is die juist dringend extra middelen verdient, het geesteszorg bij jongeren is. Dit gaat niet over slankere structuren en subsidieslurpers. Dit gaat over jonge mensenlevens. Vlaanderen scoort op dit beleidsdomein al onder de maat. Nu dus nog wat meer.

Er is meer. Wie in de politiek wil overleven, beschikt maar beter over een flinke portie schijnheiligheid. Dan nog mogen er grenzen zijn. Wat is het verweer van CD&V in de federale Kamer tegen een verbreding van de abortuswetgeving? Dat meer ingezet dient te worden op preventie? Waarop bespaart de Vlaamse regering met bevoegd CD&V-minister? Op seksuele gezondheidspreventie.

Bij vorige kritiek op de besparingen op Welzijn antwoordde minister Beke dat dit lastige moment aangegrepen wordt om middelen gerichter in te zetten volgens nieuwe inzichten en behoeftes. Dat verweer klinkt nu plots erg hol.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234