Maandag 17/01/2022

Lezersbrieven

In wat voor decadente, verwende maatschappij zijn we niet beland?

Een postbode aan het werk. Beeld BELGA
Een postbode aan het werk.Beeld BELGA
Lezers

Kerst en nieuw

Aan familie en vrienden: liever nu kerst en nieuw zonder jullie en volgende jaren terug met jullie, dan omgekeerd.

Frank & Chantal Schollaert-Van Hecke

Kerst en nieuw (2)

Terwijl de tweede golf nog in alle hevigheid woedt en er nog dagelijks tientallen doden te betreuren zijn, terwijl het einde van het jaar nog weken ver weg is, lijkt het alsof er slechts één ding is wat de mensen bezighoudt en zorgen baart: met zijn hoevelen kunnen we straks op kerstavond samen in die kalkoen zitten peuteren.

Iedereen, behalve de in deze steeds individueler wordende maatschappij alsmaar groeiende categorie van mensen: alleenstaanden.

Voor hen wordt het misschien wel de mooiste kerst in jaren omdat nu voor een enkele keer iedereen op dezelfde eenzame voet van gelijkheid kerst zal meemaken.

Hun in licht leedvermaak gedrenkt middelvingertje is hen van harte gegund.

Raf Vandenbergh, Gent

Zorgakkoord

Ik zou het ‘zorgakkoord’ eerder een ‘sinterklaasakkoord’ noemen, met veel financiële cadeaus voor het personeel en weinig middelen om de zorg beter en menselijker te maken. Jammer dat de zorgbehoevende niet centraal lijkt te staan. En waar worden die 577 miljoen euro dan weggehaald? Van de budgetten voor vrijliggende fietspaden, renovatie schoolgebouwen, inburgeringscursussen, cultuur?

Pieter Linders

Vooruit

Ik vraag me af of iedereen opeens vergeten is dat de Vooruit in het begin van de vorige eeuw is opgericht door de socialisten. Wat een rare discussie: de socialisten willen hun ‘eigen’ naam weer gebruiken, en iedereen staat op zijn achterste poten.

Erna Heijster

Vooruit (2)

De kern van de zaak is natuurlijk dat de naam Vooruit altijd verbonden is geweest met de socialistische arbeidersbeweging. De Gentse kunstliefhebbers die nu uit de lucht vallen, missen toch wel een serieuze dosis historisch inzicht.

Zonder de steun van de socialistische beweging vanaf eind jaren 70 was het kunstencentrum zoals we het nu kennen er hoogstwaarschijnlijk nooit gekomen.

De vraag is wie dan het arrogantst is: diegenen die, uit misplaatste ‘zuiverheid’, bijten in de hand die hen altijd heeft gevoed of de legitieme erfgenaam van de roots van de Vooruit die de naam en de oude glorie die eraan verbonden is wil heroveren.

Je kan van Conner Rousseau zeggen wat je wil maar hij zet tenminste de dingen in beweging, dat kan alleen maar worden toegejuicht.

Rudy Simons

Vooruit (3)

Beste meneer Devos, verander vooral de naam van uw kunstencentrum niet. Wat heeft u immers te vrezen van de vereenzelviging met een politieke partij die evenveel van voorzitter als van naam verandert, die vroeger niet alleen een krant, een vakbond, een ziekenkas én een culturele instelling (de uwe) vakkundig van zich wist te vervreemden maar die bovenal 75 procent van haar electoraat de weg naar de ‘concurrentie’ wees? Spa bruis en Spa plat (rood of blauw, ik ga even voorbij aan de politieke connotatie) hebben het ook grandioos overleefd.

Martin Lievens, Brugge

RTBF

In de afkortingen VRT, VTM vind je de letter V terug. Deze V betekent niet dat het Nederlandstalige media zijn maar Vlaamse media. De letter B is al lang geleden verdwenen.

In Franstalig België komt in de afkorting RTBF behalve de B van België ook de F van Franstalig voor. We spreken hier dus niet over een Waalse zender zoals vermeld staat in een artikel van De Morgen van 25/11 over de Kinderen van de Collaboratie.

De RTBF is geen regionale zender. In Vlaanderen heeft men dikwijls de neiging om Waals en Franstalig te verwarren. Hoewel dit helemaal iets anders is.

Wat Waals is heeft enkel betrekking op Wallonië. Terwijl Franstalig alle Franstaligen vertegenwoordigt om het even waar ze wonen.

Philippe Ducobu, Merchtem

Pakjes

Wat een gedoe in de media: mijn pakje wordt niet op tijd aan huis geleverd. In wat voor decadente, verwende maatschappij zijn we niet beland? Alles, overal en direct, dat was toch een jeugddroom, maar toch niet voor een volwassen mens!

Armand Vanhumbeeck, Tielt-winge

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234