Dinsdag 06/12/2022
Voetgangerszone in Brussel. Beeld Illias Teirlinck
Voetgangerszone in Brussel.Beeld Illias Teirlinck

Column

In naam van hun Grote Gelijk rijden fietsers die in het fietsen een religie gevonden hebben, je met plezier van de sokken

Marc Didden houdt niet van de zomer en schrijft hem dan maar van zich af.

Marc Didden

Natuurlijk weet ik dat het merendeel van de lezers­schare van dit voormalige rode dagblad resideert in parels aan de Vlaamse kroon zoals daar zijn Kobbegem of nog erger. May the force be with you. En dat de hoofd­stad u aan uw collectieve reet kan roesten, dat weet ik ook.

Zelf probeer ik het voorlopig nog een poos uit te houden in de schaduw van ‘de grootste voetgangers­zone ter wereld’, een niemands­land waar het overigens vrijwel onmogelijk is om een eenvoudig voetgangers­leven te leiden, zeker voor iemand die niet helemaal goed ter been is, zoals M.D., een voormalige bespreker van ketel­muziek die ik toevallig ken.

Oorzaak: een piétonnier die er helemaal geen is. Een winkel-­wandel­straat waar geen winkels meer zijn en waar je ook al niet kunt wandelen, tenzij je uit bent op een vergelijkende studie tussen een pita, een durum en een kebab.

Marc Didden. Beeld Bob Van Mol
Marc Didden.Beeld Bob Van Mol

De broodnodige levens­lijn die Noord met Zuid zou verbinden en die door het Brusselse stads­bestuur twee jaar geleden met veel bombarie ingehuldigd werd, is nu al bijna even lang niets anders dan één grote zandbak vol ellende, zeker voor wie er dagelijks langs moet.

Misschien een detail, maar verkeers­vrij is die verkeers­vrije zone alvast niet: wild om zich heen zwaaiende werf­wagens, verdwaalde automobiel­toeristen, opgewonden pizza­bestellers, ze scheuren allemaal met grote regelmaat en op elk moment van de dag over de Centrale Lanen die ons nog niet zo lang geleden met de glimlach verkocht werden als voetgangers­paradijs.

En dan heb ik het nog niet eens over fietsers gehad.

Niet alle fietsers, natuurlijk, maar zij die in het fietsen een religie gevonden hebben. Een vorm van het Grote Gelijk dat ze absoluut aan anderen willen opdringen en waarvoor ze je, in naam van datzelfde Grote Gelijk, met plezier van de sokken rijden als je ergens rustig over die Centrale Lanen laveert, op zoek naar een bushalte die de laatste 24 maanden al acht keer van plaats verwisseld werd.

Misschien moet de Universiteit van Gent in opdracht van minister Pascal Smet ook maar eens een studie wijden aan de vraag waarom fietsers in de hoofdstad van België altijd op de stoep rijden, vooral op plekken waar duidelijk twee fiets­stroken gemarkeerd zijn?

Zoals bijvoorbeeld in de straat waar M.D. woont, een voormalige bespreker van ketel­muziek.

Overigens is er ook goed nieuws.

Even na het midden van de mooie maand juni was een eerste stukje van Brussels wondere wandelwereld plotseling zo goed als af. Er tekende zich vlak bij De Brouckère, tussen het stof en het slijk, iets af wat op zijn minst mens­vriendelijk leek. En toen plantte men er meteen een wan­staltig grote tent op, een tijdelijk heem voor een film­festival.

Wat een film­festival precies is, weet ik niet, dames en heren, maar uit goede bron verneem ik dat een film­festival dient om werk te verschaffen aan mensen die graag film­festivals organiseren, en er ook voor zorgt dat armlastige pers­muskieten toch een paar keer per jaar warm eten voorgeschoteld krijgen en in een proper bed mogen slapen.

Er zit ook vaak een humanitaire kant aan. Zo worden ten behoeve van de meeste film­festivals met grote regelmaat dode acteurs en actrices opgegraven om ze dan na een beetje snelle styling toch nog één keer, één avond lang te laten schitteren. Op een Grote Gala Avond, heet dat dan. Geheim­taal voor wat in gewoon Nederlands zou moeten zijn: Night of the Living Dead.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234