Woensdag 01/02/2023
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnMark Coenen

In het grote symfonieorkest van de wereld dreigt het Westen de rol te krijgen van de triangel

Mark Coenen is columnist.

Mark Coenen

Morgen begint in Cornwall de jaarlijkse vergadering van de G7, clubje van zeven belangrijke landen. De Europese Unie mag meedoen, maar omdat het geen staat is moet Charles Michel, ook uit boetedoening na zijn akkefietje met Von der Leyen bij Erdogan, elke ochtend voor iedereen koffie zetten.

Of er op tafel ligt wie de opening van de terrassen op zijn politieke hoed mag steken is onwaarschijnlijk: het is een forum waar men met wereldproblemen bezig is, niet met een pyrrusoverwinninkje in functie van een verkiezinkje.

Het zal er gaan over de teloorgang van het Westen en dat geopolitieke kind heeft ook een naam: Westlessness.

Westlessness is in krom Nederlands vertaald Westloosheid: iets zoals kinderloosheid maar dan op wereldvlak.

In het grote symfonieorkest van de wereld dreigen de westerse mogendheden die lang de eerste viool speelden, de rol te krijgen van de trom of de triangel.

Het is een uitdrukking die gemunt werd door de bollebozen van de Münchner Sicherheitskonferenz, waar het kruim van de wereld zich jaarlijks buigt over de grote problemen van onze tijd. Hun verontrustende conclusie was, bijna ontroerend unaniem, dat de westerse mogendheden collectief in verval zijn, aangevreten en aangevallen door interne en externe problemen waar voorlopig niemand echt een oplossing voor vindt.

Gebrek aan innovatie, in combinatie met een verouderde infrastructuur, bekroond door een dramatisch zakkend vertrouwen in de politieke klasse, vreet aan de fundamenten van ons westerse, democratische bestel.

De aarzelende en ongeorganiseerde reactie tegen het virus uit China was hiervoor illustratief en stond in schril contrast met de doortastendheid van Oost-Azië, waar dat varkentje veel efficiënter gewassen werd .

Hallucinant hoogtepunt van de teloorgang van de VS was de bestorming van het Capitool in januari: de plek waar tot voor kort de leiding van de wereld resideerde werd de bühne van een beschamend slecht Amerikaanse theater, met dank aan en met de groeten van Donald Trump.

Bij de intrede van Joe Biden, de nieuwe, hyperactieve resident in het Witte Huis op het internationale podium, was meteen duidelijk dat de Amerikanen hun plaats op het wereldtoneel, verkwanseld door de ijdele populist, weer wilden innemen.

America is back, zo klinkt de nieuwe mantra.

Opgestaan is plaats vergaan, denkt China en zeker economisch is dat zo: het aandeel van het bnp van de G7 in de wereldeconomie daalde sinds 2000 van 65 tot een magere 45 procent.

De eerste stappen zijn wel gezet: een wereldwijde tax voor multinationals, de bijzondere aandacht voor de vergroening van de industrie en een nieuwe toenadering tot China zijn goeie voortekens.

Maar het is pompen of verzuipen.

Wordt het Westen weer leidend in een wereld met steeds meer grootmachten of is onze tijd voorbij?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234