Vrijdag 31/03/2023

Nationale 11

In godsnaam, Duivels: win het WK niet

null Beeld RV Jorne Daems
Beeld RV Jorne Daems

Een uitgelezen elftal gastcolumnisten schrijft elke dag over hoofd- en bijzaken van het WK. Vandaag: Christophe Deborsu, presentator en journalist bij RTL-TVi.

Christophe Deborsu

Ik zit op een trein, tussen twee Brusselse stations. Een Franstalige vrouw zit naast een Nederlandstalige man. Bon, ze hebben nog geen woord gewisseld en het feit dat de Vlamingen gemiddeld één schoenmaat meer hebben dan de Walen (ja, echt) helpt misschien om te voetballen, minder om iemands taalregime te achterhalen, maar soit. Zij leest een artikel in Metro – in het zuiden leest bijna niemand nog een betalende krant, maar re-soit – over de monsterzege van de Duivels tegen Tunesië. Hij zegt dan, in het Frans met een uitgesproken Vlaams accent: "Denkt u dat we wereldkampioen worden?"

"Natuurlijk", antwoordt de vrouw, in het Frans met een uitgesproken Waals accent, en opeens opgetogen. "En u?"

"Ik ook. Als het gebeurt, zullen we dat samen vieren!"

"En of !"

Ze stappen af, quasi arm in arm. Ik zal ze misschien weer ontmoeten als we op 15 juli ons grootste overwinningsfeest beleven sinds de bevrijding. Allicht zelfs nog uitbundiger. In september 1944 was de oorlog nog niet volledig afgelopen en niet iedereen beschikte over een wagen om op straat te gaan toeteren.

Nu: wereldkampioen, is dat een goed idee?

Wat de Belgen juist sympathiek maakt is hun gebrek aan nationalisme. Een natie zijn we niet – maar wel twee democratieën, nietwaar? –, een land evenmin, of dan een doorkliefd met een grens, de taalgrens. En dit is juist fantastisch! We worden niet op onze teentjes getrapt als "ons koninkrijk" wordt uitgelachen. We verliezen geen energie met onnozelheden als vlag en volkslied. We kunnen daarom focussen op wat echt telt: liefde, leut, lach. Met die titel op zak, zouden we echter even chauvinistisch/arrogant – die twee eigenschappen gaan blijkbaar samen – kunnen worden als Fransen of Nederlanders. De Franstalige minister van Onderwijs Marie-Martine Schyns (cdH) overweegt nu al het aanleren van de Brabançonne op school te verplichten. Nee! Halt! Stop! Laten we eeuwige losers blijven, Poulidor is altijd populairder geweest dan Anquetil, en Wouter Beke altijd populairder dan Bart De Wever, ah nee, sorry, dat laatste klopt niet.

Eigenlijk maak ik me geen zorgen. De Russen zullen het halen, doping of gif voor de tegenstander, dat kennen ze. Rusland, een echt rijk van winnaars, met een zwarte gordel judo aan het hoofd. En wij? Ons natiegevoel is zo laag dat we vaak vergeten dat ons land bestaat: dit is trouwens de beste manier om de splitsing te vermijden. In godsnaam, Duivels: win het WK niet!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234