InterviewJongerenparlement
‘In Frankrijk betalen de mensen maar een derde van de energieprijzen die wij betalen’
De federale regering keurde het basispakket energie, waardoor consumenten in november en december een tegemoetkoming krijgen, goed. Is die maatregel voldoende om gezinnen uit energiearmoede te houden? Oskar Seuntjens (23, voorzitter JongSocialisten) en Sander Claessens (26, voorzitter van Comac) zien het anders.
Oskar Seuntjens (JongSocialisten)
“Het principe dat achter dit basispakket zit is zeker goed. Een grote groep krijgt een serieuze korting in november en december en het geld daarvoor wordt gehaald waar het zit: bij de energiesector, die momenteel op de kap van de bevolking woekerwinsten aan het maken is. Uiteraard zal deze maatregel op zich er niet voor zorgen dat alle problemen opgelost zijn. Zeker nu de koudere maanden voor de deur staan, zullen veel mensen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
“Toch wil ik graag benadrukken dat er een heel duidelijk verschil is tussen regeringen mét en zonder socialisten. Deze regering heeft de btw op elektriciteit en gas verlaagd van 21 naar 6 procent. Rechtse regeringen deden het tegenovergestelde. Daarnaast is er een sociaal tarief ingevoerd voor de kwetsbaarsten in onze samenleving. En in tegenstelling tot de vorige regering, die een indexsprong invoerde, beschermen de socialisten met hand en tand de index. Dat is nog steeds het beste mechanisme om onze koopkracht te beschermen. Dus in tegenstelling tot sommige partijen, zij waarvoor het nooit genoeg zal zijn en die alleen maar aan de zijlijn roepen, maken socialisten het verschil.
“Dat neemt niet weg dat er heel wat te leren valt uit deze energiecrisis. Zo bleek de vrije markt toch niet in staat om op een adequate manier te reageren op deze crisis. De overheid zal zelf meer tools in handen moeten krijgen om snel en kordaat te kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is, en idealiter gebeurt dat op Europees niveau.
“Daarnaast moeten we er ook echt werk van maken om zo snel mogelijk over te schakelen op volledige hernieuwbare energiebronnen. Zo zijn we niet afhankelijk van landen als Rusland. Ook maken we op die manier werk van het klimaat, wat minstens even belangrijk is. Want we mogen niet vergeten dat de opwarming van de aarde kan zorgen voor crisissen die mogelijk nog erger en duurder zullen zijn dan de energiecrisis die we vandaag meemaken.”
Sander Claessens (Comac)
“Het basispakket energie van de federale regering gaat om een bedrag van 135 euro voor gas en 61 euro voor elektriciteit per maand om de komende periode door te geraken. Maar laten we eerlijk zijn: dat is veel te weinig. Er zijn mensen die momenteel 400 euro of meer moeten bijbetalen per maand voor energie, en enorm veel geld moeten ophoesten op jaarbasis. Dan gaan die paar wintercheques niet veel helpen.
“Ik kijk liever naar de maatregelen die ze in Frankrijk namen: daar hebben ze de energieprijzen geblokkeerd en betalen de mensen maar een derde van wat wij betalen. Dat lijkt me pas een échte oplossing, eentje waaraan de bevolking ook effectief iets heeft. We zouden dat kunnen financieren met een echte overwinsttaks. Daarmee bedoel ik een taks die verder gaat dan degene die we vandaag hebben. Er zou meer geld gehaald kunnen worden bij de grote energiebedrijven.
“Daarnaast moeten we de energiesector weer in publieke handen nemen en nationaliseren. Dat zal ervoor zorgen dat we een betere en vooral democratische controle kunnen houden over de energieprijzen. We kunnen daardoor ook investeren in groenere energie, en in duurzame en ecologische oplossingen, want dat is ook belangrijk.
“Verandering is gewoon echt nodig, want ik hoor van mijn vrienden en andere studenten dat de hoge energiefacturen een gesprek zijn aan de keukentafel. Sommige studenten vertellen dat hun ouders minder geld overhouden, en dat heeft gevolgen voor het hele gezin. Zo moeten sommige studenten al studiekosten op zichzelf nemen omdat hun ouders het niet meer redden. Ook de maandelijkse huurkosten voor een kot zijn voor sommigen al gestegen, net door die duurdere energiekosten. Het leven is bovendien algemeen duurder geworden, dus enorm veel mensen hebben het echt moeilijk.
“Het gaat uiteindelijk om een keuze die men moet durven te maken, want betaalbaar is het zeker. De regering moet gewoon het lef hebben om de energiereuzen aan te pakken.”