Dinsdag 22/10/2019
Beeld rv

Column Mark Coenen

In dit regeerakkoord vindt geen kat haar jongen terug. Zo wordt het verzet uit elkaar gespeeld

Mark Coenen is columnist van De Morgen.

De gemeenteraad van Vlaanderen, zoals de Vlaamse regering genoegzaam bekendstaat bij menig politiek analist die graag onbekend wil blijven, kan ongeveer vertrekken. Nog wat akkefietjes rond het budget oplossen en een nieuw softwareprogramma kopen om die tekst op ordentelijke wijze te publiceren en we zijn er.

Geruchten dat Xi Jinping gebeld heeft met De Wever om hem te feliciteren voor de manier waarop hij dat allemaal heeft voor elkaar gekregen, zijn uit de lucht gegrepen. Maar het had gekund. Als hij zou weten waar Vlaanderen ligt, tenminste. Een beetje Chinese grootstad heeft meer budget dan onze hele regio.

De vlucht en ambitie van Jambon I staan uitgeschreven in een eindeloos lang regeerakkoord zonder veel samenhang, waarbij men zelfs geen moeite gedaan heeft om de sporen van sommige lobbyisten te verbergen.

De exegese houdt het journaille zoet en de kranten gevuld. Dat is slim. Geen kat vindt er haar jongen in terug en het verzet wordt vanaf dag één uit elkaar gespeeld omdat er op alle slakken tegelijk zout wordt gelegd. Verdeel en heers.

Een turf van driehonderd bladzijden is ideaal om de vis te verdrinken en het kind met het badwater weg te gooien. Voor elk wat wils: een schietkraam op de kermis is er niets tegen. Tegen het einde van het jaar weet niemand meer wat daar in stond en moet er weer uitgerukt met de budgettaire brandweer om een veelvoud aan onbenullige brandjes te blussen. Wat men onthoudt, zijn de bagatellen. En dan stort de wereldeconomie in elkaar dankzij de coalitie der gestoorden onder aanvoering van Boris en Donald en kan men opnieuw beginnen.

In deze verschilt een regeringsverklaring niet veel van het businessplan van een bedrijf: men kan zich op papier rijk rekenen, de leukste strategieën bedenken en de mooiste resultaten voorspiegelen, de boekhouder heeft altijd het laatste woord. En als men beursgenoteerd is: de markt. Daar zal een tweekleurige sjerp niet veel aan veranderen.

Dan kan men zich altijd verstoppen achter de conjunctuur om de overspannen verwachtingen van de bevolking met een grijnslach te torpederen.

Wie wil checken wat men in het buitenland vindt van de nieuwe regering heeft een telescoop nodig. Als ik in Le Monde google op ‘nouveau gouvernement Flamand’ krijg ik als eerste een artikel waarbij men de kandidatuur van Jambon belicht. Om premier te worden in de federale regering. Geflankeerd door le patron omnipotent du parti nationaliste struint hij door Borgerhout. Op The New York Times krijg je bij het lemma Jambon alleen gerechten.

Alleen de Nederlandse pers is mee, al lachen ze wat smalend met de federale regeringsvorming, die schijnbaar geen meter is opgeschoten. En in Le Soir spreken ze van l’hyperdémonstration de fermeté flamande, als ze de nieuwe stoere inburgeringsregels bespreken. 

Bijna poëzie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234