Maandag 22/07/2019

Standpunt

In dit economische pokerspel dreigen het westen én Rusland vooral zichzelf in de voet te schieten

'Anything You Can Do, I Can Do Better', het beroemde liedje uit de musical van Irving Berlin, is blijkbaar het nieuwe volkslied van Vladimir Poetin geworden. Een musical met de misschien wel toepasselijke titel 'Annie, Get Your Gun'. Nadat Rusland vanuit Europa en de Verenigde Staten bedacht werden met de zwaarste economische sancties die tot nu toe tegen het land werden ingesteld, liet de Russische president prompt een jaar lang de grenzen sluiten voor zowat alle Amerikaanse en Europese landbouwproducten.

Of een wederzijds opbod aan economische sancties een van de beide partijen veel zal vooruithelpen, is zeer de vraag. De beurs van Moskou opende direct in het rood, boven op de verliezen die al een tijdje aan de gang zijn. De roebel verloor verder aan waarde, sinds de crisis in Oekraïne is ruim 50 miljard Russisch kapitaal het land ontvlucht en zijn de economische vooruitzichten drastisch naar beneden bijgesteld. Niet alleen de westerse sancties zorgen daarvoor, ook de import uit het Westen verbieden, schaadt de eigen Russische economie.

Omgekeerd zal het exportverbod voor onze landbouw en industrie niet meteen een welkom cadeau zijn, net nu men na een dubbele recessie en een eurocrisis de eerste prille tekenen van economisch herstel hoopte te zien. In het onderlinge economische pokerspel dreigt men zich dus vooral zelf in de voet te schieten.

De wederzijdse economische afdreiging zou nochtans, zo hoopt men, de geesten aan beide kanten wat rijper moeten maken voor een compromis. Het Westen hoopt dat een Russische economische elite langzaam maar zeker het beleid van Poetin in vraag zal durven stellen. Maar zelfs als dat al het geval is, is het hooguit een effect dat men op lange termijn kan verwachten, terwijl de komende dagen en weken vooral het vuur van het Russische nationalisme wordt opgepookt.

Omgekeerd hoopt Poetin met een verdeel-en-heersvariant het Westen uit elkaar te spelen, een strategie die al evenmin veel effect zal sorteren, nu de westerse bondgenoten zich zeker in deze zaak onlosmakelijk aan elkaar vastgeklonken hebben.

De hoop van beide zou dus wel eens vruchteloos kunnen zijn, omdat we om een of andere reden plots in een tijdsgewricht zijn terechtgekomen waar economische groei, welvaart, verstandhouding en compromis het hebben moeten afleggen tegen polarisering, extremisme, annexaties en opgezweept nationalisme. De eer van Rusland en de bescherming van de Russische minderheden in Oekraïne speelt voorlopig veel harder dan economische achteruitgang. Oekraïne volledig 'ontrussen' lijkt voor het Westen momenteel belangrijker dan een eerbaar compromis waarbij Oost-Oekraïne verregaande autonomie zou kunnen krijgen.

Gecombineerd met een groeivertraging in de groeilanden, de mogelijke militaire escalatie van de situatie in Oost-Oekraïne en een fluks stijgende olieprijs is dat allemaal redelijk somber nieuws voor hen die machteloos naar het geopolitieke pokerspel moeten kijken en het ondergaan.

Yves Desmet
Opiniërend hoofdredacteur

Beeld Yann Bertrand
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden