Vrijdag 24/09/2021

Lezersbrieven

In deze extreem kapitalistische wereld is gezondheid duidelijk wel te koop

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De opinieredactie van De Morgen selecteert een aantal lezersbrieven.

Gaan virusexperten hun boekje te buiten?

Vanwege hun expertise worden virusexperten uitgenodigd om in de media hun mening te geven vanuit hun vakdomein en zij krijgen terecht applaus voor hun duidelijk geformuleerde toelichtingen. Ze zijn bekwaam, toegankelijk, gepassioneerd, geduldig en down-to-earth. Waarom zouden we bij hen dan ook niet even polsen naar hun mening over de motivatie van de bevolking, over de maatregelen die de overheid beslist heeft, of er veel volk al kwam opdagen tijdens de koopzondagen en hoe de handhaving dan best zou gebeuren en hoe het zorgpersoneel daarop zal reageren. Dat is als aan gedragswetenschappers vragen hoe een pandemie ontstaat of wat het meest aangewezen vaccin is voor +65 jarigen. We verwijten dat de experten hun boekje te buiten gaan, maar we blijven hen wel vragen stellen die weinig of niets te maken hebben met hun vakgebied en dan zijn we verbaasd dat we tegenstrijdige meningen horen en dat we zelf wel betere of op zijn minst even relevante antwoorden hadden kunnen bedenken. En misschien moeten de experten al eens vaker antwoorden met: ‘Sorry, maar daar kan ik, vanuit mijn vakgebied, geen antwoord op geven’. Fair enough.

Narcisse Opdekamp, Linter

Gezondheid staat te koop

Het was te verwachten dat er vanuit de Big Pharma een verdediging zou worden opgetrokken rond de octrooien voor de Covid-vaccins (De Morgen 30/1/2021). Grote farmaspelers stellen zich graag voor als halve idealisten die het beste voorhebben met de mensheid. In zekere zin is dat ook zo, want door mensen te genezen, rijven ze gigantische winsten binnen. Ja maar, zeggen die grote spelers dan: we gebruiken die middelen vooral om te investeren in nieuw onderzoek, dus liefst niet gaan beknibbelen daarop, anders zouden we daar weleens durven mee te stoppen. Helaas, nog maar deze week bleek uit een bijdrage in deze krant dat het overgrote deel van die winsten in de zakken van de aandeelhouders verdwijnt en dat maar een klein deel naar onderzoek en ontwikkeling gaat. Komt daar nog bij dat de firma’s vaak teren op onderzoek dat door de onderwijsinstellingen, en dus met overheidsgeld, uitgevoerd is. Zonder die bijdrage zouden er bitter weinig belangrijke nieuwe geneesmiddelen op de markt komen. Het zal duidelijk zijn dat de hele opzet verkeerd zit: de gezondheid van mensen en alles wat daarvoor nodig is, zoals geneesmiddelen, zouden in gemeenschapshanden moeten zitten. Als gemeenschap moeten we dan niet in de eerste plaats de winst centraal stellen, wel het zo veel mogelijk helpen van zo veel mogelijk mensen tegen een zo laag mogelijke kost. Er zijn echt wel voorbeelden van overheidsbedrijven of -instanties die goed geleid en beheerd worden, ook zonder dat winst maken het enige doel is. Een vrome wensdroom, vrees ik, ook al hoor je vaak dat ‘gezondheid niet te koop is’. In deze extreem kapitalistische wereld is gezondheid duidelijk wel te koop...

Johan Persyn, Lierde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234