Woensdag 03/03/2021
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnMark Coenen

In de zaak-Kucam zijn we nog niet aan de nieuwe patatten

Mark Coenen is columnist.

Hoe lang is een Chinees maar ook: hoe lang duurt het voor een schandaal of een monumentale misstap geacht mag worden voorbij te zijn voor een politicus? De halveringstijd van een politiek schandaal is recht evenredig met de media-aandacht die men eraan geeft. Dat kan meevallen maar ook geweldig tegenvallen.

Journalisten hebben een hekel aan herhaling en vinden al te vaak dat men slechts één keer op dezelfde nagel mag kloppen, terwijl mijn lange carrière in de houtbewerkingsindustrie – ander verhaal – mij geleerd heeft dat men eindeloos lang en tot bloedens toe moet rammen tot het kreng volledig in het houtwerk verdwijnt.

De meeste journalisten gaan, in tegenstelling van wat men denkt, lang voor de onderste steen is bovengehaald op rust. The story is dead, zegt men dan, terwijl men discreet nog een propje pruimtabak onder de lip steekt, want roken mag niet meer op de redactie.

Het is de vraag of dat in het geval van de affaire van het stemmenkanon dat een klappertjespistool werd ook zo is. Vandaag is er een actualiteitsdebat in de Kamer over de zaak-Kucam. Ik schat dat een verslag hierover in het beste geval op pagina 17 zal staan. Als er al een verslag komt. Tenzij ze beginnen te vechten natuurlijk.

In het weekend is het tijd voor de interviews met de gevallene zelf (ik schat: minstens drie kranten en een tijdschrift) en een voorzichtige teen in het water bij Terzake), en dan moet de nieuwjaarsreceptie nog volgen, waarvoor BDW nu al Latijnse citaten aan het googelen is. Een parallel trekken met zijn geliefde Romeinse tijd is deze keer wel een makkelijke maar heikele oefening, want in die tijd verrekte het daar van de slaven en is mensenhandel geen moderne vorm van slavernij? In de tekst van de beleidsnota van de nieuwe staatssecretaris Mahdi alvast wel.

Na het weekend is het ergste voorbij. Toch mag men niet al te gerust zijn: er komt nog een externe audit van de asiel- en migratiediensten. Dat de verhouding tussen betreffende staatssecretaris en die diensten ietwat gespannen was is een understatement van de aard “dat het met die klimaatopwarming al bij al toch nog meevalt”. Van de indrukwekkende reeks incidenten uit het verleden vindt men na simpele Google search een overvloed aan pijnlijke voorbeelden.

Maar dan nog is de nachtmerrie niet voorbij. Wat als Kucam vanuit de cel helemaal openheid van zaken geeft? Wat als er nog andere telefoongesprekken uitlekken die bezwarend zijn? Wat als de inhoud van de WhatsNVAppgroepjes bekend wordt en de merkwaardige synchroniciteit tussen het visaschandaal en de val van de regering-Michel op straat ligt?

Wie doorbreekt de omerta? 

We zijn, zoals boerken Kevin zei, nog niet aan de nieuwe patatten in deze. Dat kan ook moeilijk, want het is nog winter en dan zijn er geen nieuwe patatten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234