Woensdag 01/02/2023
null Beeld DM
Beeld DM

OpinieAlain Gerlache

In 2021 komt de PS-machine op gang

Journalist Alain Gerlache overschouwt de politieke actualiteit. Hij doet dat afwisselend met oud-journalist Walter Zinzen en oud-journalist en -politicus Siegfried Bracke.

Alain Gerlache

Ook voor politici is de feestperiode een gelegenheid om de balans op te maken. Sommige geven zich bloot, of toch bijna, zoals Bart De Wever tijdens een eigenaardig Skype-interview. Andere kiezen voor ontboezemingen, zoals Paul Magnette, die bekende dat hij met spijt heeft afgezien van het premierschap. “Een rationele beslissing, gelet op de samenstelling van de regering aan de Vlaamse kant”, vertelde hij in De Zondag – op zich ook al een heel rationele mediakeuze, want het is bij het Vlaamse publiek dat hij zijn imago moet verzorgen. Maak u geen zorgen, hij voegde eraan toe dat die spijt maar twee weken heeft geduurd. Vooral omdat de Parti Socialiste bevoegdheden in ruil kreeg die in 2021 vruchten zullen afwerpen.

Tot nu toe heeft het duo Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke de eerste viool gespeeld. Niet zonder succes, als we de resultaten en de peilingen mogen geloven. Zou een tandem Magnette-VDB even harmonieus hebben gewerkt? Lang niet zeker! Hoe dan ook mogen we aannemen dat de vaccinaties de dringendheid van de gezondheidscrisis zullen doen afnemen, behalve als het virus of een van zijn varianten weer catastrofaal de kop opsteekt. De taak van de sp.a-minister zal natuurlijk nog altijd immens blijven: een gezondheidsstelsel opbouwen dat opgewassen is tegen de uitdagingen van vandaag en morgen, en dat ook nog financieren. Maar hij zal minder in de eerste lijn staan dan in het heetst van de crisis.

Anderzijds zullen in de volgende maanden de sociaal-economische dossiers weer voorrang krijgen. Dat wordt niet eenvoudig voor de PS, die voortdurend onder druk staat van de PTB. Maar met Economie en Werkgelegenheid, Relance en Strategische Investeringen beschikt de Parti Socialiste over heel sterke hefbomen om haar stempel op het regeringsbeleid te drukken. Om niets aan het toeval over te laten, zijn die bevoegdheden toevertrouwd aan twee sleutelfiguren van wie zelfs de namen op elkaar lijken, het duo Dermagne-Dermine. In Vlaanderen zijn ze nog grotendeels onbekend, maar in het zuiden van het land beginnen ze van zich te laten horen.

‘Les Deux Der’

Pierre-Yves Dermagne, die net zijn 40ste verjaardag heeft gevierd, is de (verhinderde) burgemeester van Rochefort, dat de toeristen uit het noorden van het land en de Vlaamse liefhebbers van trappist wél kennen. Het stadje ligt in de provincie Namen, niet echt een socialistisch bastion zoals Henegouwen of de provincie Luik. Dermagne, een overtuigde regionalist, was minister in de Waalse regering. Daarom bewijst zijn overstap naar de ploeg van De Croo dat de PS het federale niveau nog altijd als het meest strategische beschouwt, zeker in de economische dossiers. Dermagnes zwakke punt is zijn gebrekkige kennis van het Nederlands, die hem naar zeggen nog niet in staat stelt om zich rechtstreeks tot de Vlamingen te richten.

Thomas Dermine zit niet met dat probleem. Hij werd op 1 mei (!) 1986 in Charleroi geboren, maar op zijn twaalfde stuurden zijn ouders hem op internaat in de Abdijschool in Dendermonde. Zijn studies aan de Solvay Business School en de Universiteit van Harvard, en zijn loopbaan bij het consultingbureau McKinsey zijn een troef voor de PS in de regering. Tegelijkertijd vormen ze een uitgelezen doelwit voor de PTB. Met zijn voorkomen van ideale schoonzoon, netjes op zichzelf, lijkt hij in de ogen van sommigen bijna een liberaal. In zijn filmpje met kerstwensen was trouwens veel meer blauw te zien dan rood! Maar zijn competenties kunnen ook een bepaald bedrijfsvriendelijk publiek bekoren dat de stijl van Georges-Louis Bouchez niet ziet zitten.

Met drie vrouwen in de andere sleutelfuncties – Karine Lalieux op Pensioenen, Ludivine Dedonder op Landsverdediging en Éliane Tillieux als Kamervoorzitter – heeft Magnette dus een op twee heel complementaire profielen gebaseerde ploeg samengesteld. Bovendien zullen twee Walen – niet in de betekenis die daar in Vlaanderen vaak aan wordt gegeven, als synoniem van Franstaligen, maar Walen ‘van Wallonië’ – over de belangen van hun gewest waken in het relanceplan en de cruciale economische beslissingen van de volgende maanden. En dan is er nog de voorbereiding van de volgende staatshervorming en het pleidooi van de voorzitter van de PS voor een België met vier gewesten waar ze volkomen achter staan. De andere coalitiepartijen, in het noorden en het zuiden, weten dus wat ze moeten verwachten. Te beginnen met de MR, met haar drie posten en haar gemiste ministeriële casting, die het erg moeilijk zal krijgen om de ambitie van haar voorzitter waar te maken en de PS naar de kroon te steken.

“Afzien van de 16, een rationele keuze”, zei Paul Magnette.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234