Maandag 06/12/2021

OpinieBrief van de dag

Ik zou graag zien, mijnheer Mahdi, dat u luidkeels roept en tiert voor zaken die er werkelijk toe doen

Hongerstakers in de Brusselse Begijnhofkerk. Beeld Marc Baert
Hongerstakers in de Brusselse Begijnhofkerk.Beeld Marc Baert

Naam en adres bekend bij de redactie.

Ik ben voogd van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Ik doe dit op vrijwillige basis en met hart en ziel.

Ik wil de heer Mahdi (DM 15/7) het verhaal vertellen van een van de pupillen over wie ik voogd ben. M. is een 17-jarige jongen uit een Afrikaans land. Hij is al verschillende jaren op de dool en is nu ongeveer twee jaar in België. De dienst voogdij van het ministerie van justitie heeft mij aangewezen tot zijn voogd. Ik heb met hem intussen de asielprocedure doorlopen en jammer genoeg heeft hij een negatieve beslissing gekregen bij het commissariaat-generaal voor vreemdelingen en staatlozen. We zouden nog in beroep kunnen gaan tegen deze beslissing maar we doen dat niet. Het zou zinloos zijn. Ik weet dat hij volgens de Conventie van Genève geen recht heeft op asiel. Ik zoek nu samen met hem en zijn advocaat naar een oplossing.

Een van de pistes waar ik op werk is ‘vrijwillige terugkeer’. Ik moet realistisch blijven. Ik vrees dat zijn toekomst niet hier ligt, dat hij geen geldige verblijfspapieren gaat kunnen krijgen. Vandaar mijn piste ‘vrijwillige terugkeer’. Ik heb dit al herhaaldelijk met hem besproken. Ik heb hem al zo ver gekregen dat hij geluisterd heeft naar iemand die zich bezighoudt met ‘vrijwillige terugkeer’. Ik heb hem al zo ver gekregen dat hij samen met mij naar een specialiste ter zake gaat om zich verder te informeren. Is dat mijn persoonlijke wens voor hem? Nee, M. is een slimme jongen, een survivor, creatief en met veel gevoel voor humor. Ik weet dat hij hier in België – mits de nodige ondersteuning, o.a. van mij – een goed leven zou kunnen uitbouwen. Maar wat ik hem met stellige zekerheid niet toewens, is een leven in de illegaliteit.

Hoe ergerlijk is het dan te moeten vernemen dat tezelfdertijd de begeleiding van het asielcentrum waar hij verblijft, mijn pupil informeert over de mogelijkheden die er zijn om als illegaal tewerkgesteld te worden. Hoe ergerlijk is het dan te moeten vernemen dat tezelfdertijd de begeleiding van het asielcentrum waar hij verblijft, mijn pupil informeert over de rechten die hij heeft als illegaal. Wetende dat dit asielcentrum een centrum is van Fedasil onder de bevoegdheid van, jawel, de heer Mahdi, dan vind ik de inhoud van zijn artikel “Barmhartigheid staat niet gelijk aan open grenzen” getuigen van een stuitend cynisme.

Wat mag ik nu verwachten? Dat mijn pupil binnen een aantal jaren ook met dichtgenaaide mond in hongerstaking is in de Begijnhofkerk?

Ik richt mij tot u, mijnheer Mahdi. Ik lees in uw artikel “Ik zou hen duidelijk willen maken (…) dat de economische uitbuiting van sans-papiers die in het zwart werken bestreden moet worden met sociale inspecties en malafide werkgevers kordaat aangepakt moeten worden.” Hoe spoort dit, mijnheer Mahdi, met de informatie die mijn pupil van uw diensten krijgt over tewerkgesteld te worden als illegaal?

Ik lees in uw artikel dat u geduwd, getrokken, geroepen en getierd hebt opdat asielzoekers vrijwilligerswerk zouden kunnen doen in vaccinatiecentra (want schande o schande, ze hebben tot hiertoe nog geen enkele bijdrage geleverd). Ik zou graag zien, mijnheer Mahdi, dat u keihard duwt en trekt, dat u luidkeels roept en tiert voor zaken die er werkelijk toe doen. Duw, trek, roep en tier werkelijk en echt tegen de uitbuiters van deze zogenaamde illegalen. Duw, trek, roep en tier werkelijk en echt tegen de huisjesmelkers. Duw, trek, roep en tier werkelijk en echt tegen de werkgevers die zich rijk maken op de kap van deze zogenaamde illegalen. Duw, trek, roep en tier werkelijk en echt tegen iedereen die deze zogenaamde illegalen ontmenselijken. Duw, trek, roep en tier ook tegen uw eigen blinde vlekken, mijnheer Mahdi. En als je moe bent van het duwen en trekken, als je schor bent van het roepen en tieren, wees dan werkelijk en echt barmhartig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234