Zaterdag 04/02/2023
Marnix Peeters. Beeld Wouter Van Vooren
Marnix Peeters.Beeld Wouter Van Vooren

Column

Ik zei voorzichtig dat ik het jammer vond dat ‘kantons’ uit de naam van de Oostkantons verdween. Het heeft toch iets exotisch

Auteur en freelancejournalist Marnix Peeters (°1965) schrijft vanop zijn berg in de Oostkantons. Zijn nieuwe boek Zei mijn vrouw is nu uit.

Marnix Peeters

Laatst was Rik Van Puymbroeck bij ons op bezoek om mijn vrouw te interviewen over ons boek. Zei mijn vrouw. Mijn aanwezigheid bij het gesprek was benodigd noch gewenst, dus maakte ik een lange wandeling. Ik zag een das, de eerste keer in tien jaar. De lucht hing vol met rode wouwen, buizerds en valken. De beken stonden nog steeds bol van het smeltwater van de winter. Nerveus zocht het water zijn weg naar de Our.

Toen ik terugkeerde van mijn wandeling zei de buurvrouw: er is een man bij u binnen. Ik antwoordde: ik weet het. Ze begreep er zichtbaar niets van.

Ik bereidde balletjes met krieken voor onze gast, en wij dronken een Chimay Goud. Even later belde Wouter Van Vooren, de fotograaf, om te zeggen dat hij wat later zou zijn. Hij was met zijn auto vastgereden in een zompige berm. Een vriendelijke boer had hem met de tractor op het droge getrokken. Wouter had hem 20 euro aangeboden, maar boos had de boer hem gezegd dat zoiets niet gebruikelijk is in de Oostkantons.

De volgende dag waren mijn vrouw en ik te gast in zaal Triangel in Sankt Vith, waar de Duitstalige Gemeenschap de nieuwe merknaam ‘Ostbelgien’ voorstelde. Ik nam deel aan een debat met lokale prominenten, voorzitters van ziekenhuizen, marketing­specialisten en geridderde ondernemers. Ik zei voorzichtig dat ik het jammer vond dat ‘kantons’ uit de naam van de Oostkantons verdween. Het heeft toch iets exotisch. Niemand was het daarmee eens. Ze vonden het oubollig klinken. Ik zei dat Oostkantonners, ofschoon ze nu ‘Oostbelgen’ heten, hoe dan ook zeer nette mensen waren en bleven, en ik verontschuldigde me voor mijn gebrekkige Duits – zó ‘nett’ zijn de Oostkantonners dat ze, als ze horen dat je de taal niet goed spreekt, meteen in het Nederlands tegen je beginnen. Zo leer je nooit iets.

Het debat duurde meer dan twee uur.

Wel veel poeha, zei mijn vrouw. De Oostkantons, dat is district Berchem, qua inwoner­aantal.

Ze willen gewoon graag een échte regio zijn, met een echt merk, zei ik. Met YouTube-filmpjes en een Facebook-pagina. In wezen gaat er niets veranderen – ik wed dat iedereen hier over honderd jaar nog altijd ‘Oostkantons’ zegt.

Wij aten met smaak van de tagliatelle met zalm en de kroketten met wildvulling, ook qua catering wilde men niet achterop­hinken. Wij ontmoetten de minister-president en wij sloegen een zeer aangenaam praatje met Christoph Henkel, de voorzitter van voetbalploeg Eupen. Ik zei dat ik het plezierig vond dat nu én KAS Eupen én Royal Antwerp in de eerste klasse spelen.

Het eerste wat ik doe als ik straks stop met werken, zei Christoph Henkel, is een boek schrijven. Ik droom er al mijn hele leven van. Is het moeilijk?

Ik zei: er zijn veel schrijvers die dóén alsof het moeilijk is. Het verhoogt hun aanzien, denken ze, als ze veel en diep zuchten en verdrietig kijken. Maar het hoeft niet.

Verkocht, zei Christoph Henkel lachend.

Lees ook: Jana Wuyts, vrouw van Marnix Peeters: "Ik ben gelijkmoediger, maar ik kan me verwarmen aan zijn vuur"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234