Zondag 05/02/2023

OpinieLezersbrieven

‘Ik wil me aan de regels houden. Maar vooral, ik wil me niet alleen voelen’

Een verlaten Veldstraat in Gent tijdens de eerste lockdown. Beeld Photo News
Een verlaten Veldstraat in Gent tijdens de eerste lockdown.Beeld Photo News
Lezers

Wat ik op 8 mei hoop te vinden

Een week voor de lockdown gingen we nog een avond uit. Dit was de laatste keer. Voor even.

De media deden hun werk. Ik kreeg schrik door die cijfers, die foto’s van koelwagens vol lichamen, die verhalen van weinig afscheid kunnen nemen. Ik werd oplettend en probeerde mezelf en anderen aan de regels te laten houden. Zo deed iedereen dat rondom mij. Zo ging het ook. Met vijf samenwonen bleek initieel een fijn voorrecht.

Enkele maanden gingen voorbij en een relatief open zomer kondigde zich aan. Ik reisde, maar bleef op mijn hoede. Kort daarna sloot het sociaal leven zich opnieuw en werden we teruggegooid in ons nest.

Ook nu begon dat gezellig. Samen koken, gezelschapsspelen en avonden rond onze vuurkorf. Bij enkelen begon het te knagen. Regels werden lastig. De gezelligheid van het huis ruimde plaats voor gemis van de mensen daarbuiten. Vertrouwen werd een synoniem voor laisser-faire. Contacttracing zou een stevige kluif hebben aan onze woongemeenschap.

En ik voelde dat ik transformeerde naar iemand die ik niet wilde zijn. Ik word vaker kwaad, noem mijn cohousers onverantwoord, en zie bijna uitsluitend mijn vriendin. Ik voel me scheef bekeken. Ik word de kwaaie, loop ongelukkig rond als ik zie dat personen thuiskomen om halfzes ’s ochtends, na een nacht drinken, tot de avondklok hen weer toestond op weg te gaan. Klopt dit nog met wie ik ben?

Ben ik fout bezig? Moet ik loslaten, laten gebeuren? “Ach ja, onze grootouders hebben nu toch al hun eerste prik gehad.”

Angst, dat ligt aan de basis. Mijn ouders bevinden zich vanwege hun leeftijd op de rand van de risicogroep. En ja, naast mijn vriendin zie ik ook hen binnen. Ik kon het niet meer laten na die eerste maanden lockdown. Maar ik wil hen beschermen. En ik heb het daar moeilijk mee.

Waar ligt de balans? Ik wil anderen niet afstoten, wil geen boeman zijn. Ik wil me aan de regels houden. Maar vooral, ik wil me niet alleen voelen. De maatregelen verwarren mij. De cijfers maken me bang en ik voel me niet begrepen. Maar ik wil gewoon vrij zijn, mezelf zijn.

Ik wil ook leven. Twee jaren werden ook hier doorgestreept. Ik mis mijn vrienden, in eigen land en in het buitenland. Ik wil mijn oma een knuffel geven en in een gesprek sukkelen met onbekenden na een drankje te veel. Ik wil kunnen genieten, vastpakken en delen.

Ik zoek houvast. Ik hoop dat op 8 mei te vinden.

Fred Libert

Kiezen

In de weekendeditie van De Morgen raadt auteur en verloskundige Beatrijs Smulders mannen aan om minder klaar te komen tijdens de seks. Mannen die bij elke vrijpartij hun zaad lozen, zouden volgens haar egocentrisch zijn en het zou hen ontbreken aan ‘penisbeschaving’. In dezelfde krant wijst uroloog Piet Hoebeke er echter net op dat mannen zo vaak mogelijk moeten ejaculeren. Doen ze dat niet, dan lopen ze een verhoogd risico op prostaatkanker.

Dat wordt dus kiezen tussen deze twee adviezen. Moeilijk.

Ik denk dat ik toch maar voor mijn gezondheid opteer. Het verwijt een onbeschaafde egocentrische zak te zijn neem ik er dan maar bij, mevrouw Smulders.

Mario Heymans

Klankschalen

Onlangs kreeg ik een berichtje waarin de hoop werd geformuleerd elkaar spoedig in levenden lijve te zien. In één moeite door vermeldt de dame dat ze zich niet laat vaccineren. Waardoor de hoop meteen verdwijnt. Maar het verwondert me niet. De persoon in kwestie gaat naar de homeopaat, voor mentale problemen laat zij zich behandelen met reiki en klankschalen, aan haar kat ziet ze hoe het weer morgen zal zijn. Frank Deboosere legt het af tegen Minoes.

Haar weerstand stoelt op een alternatief soort kennis die geen enkele wetenschappelijke basis heeft. Van het vaccin verwacht ze wel een gedegen bewijslast over generaties heen, alhoewel de methode innovatief is.

De weerstand zit dus niet alleen aan de overkant van rijkdom. Binnen de welstand tiert ook de domheid welig.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234