Maandag 16/05/2022

Lezersbrieven

‘Ik wil het uitschreeuwen: vaccineer het zorgpersoneel eerst!’

null Beeld ANP
Beeld ANP
Lezers

Zorgpersoneel

Ik werk als verpleegkundige bij het Wit-gele kruis, sta dagelijks in de frontlinie en doe mijn werk met hart en ziel. Dit was een zeer moeilijk jaar voor iedereen die in de zorgsector werkt. Nog nooit was er zoveel personeelsuitval, we krijgen ons werk amper rond. Het is de eerste keer dat we aan patiënten of mantelzorgers hebben moeten vragen om zorgen alleen uit te voeren omdat we sommige dagen gewoon niemand meer hadden om de avondronde te doen.

Deze ochtend las ik in een afdelingsbericht van onze hoofdverpleegkundige dat er een grote Covid-19-uitbraak is in onze streek. Je voelt gewoon aan alles dat er iets aan het broeien is, dat er meer en meer patiënten met covid binnenstromen en wij vrezen dat er een derde golf op komst is. Ook al hebben wij bij covidpatiënten een FFP2-masker, handschoenen en een short aan, toch voelen we ons niet steeds veilig en blijven we met de angst zitten om zelf besmet te geraken en zo andere patiënten te besmetten. Wij komen in contact met veel kwetsbare mensen, zitten vaak in slecht verluchte ruimtes en onze leidinggevende zit met de handen in het haar omdat ze de uurroosters amper ingevuld krijgt.

Daarom wil ik het uitschreeuwen, voor mijn collega’s, onze artsen en in de eerste plaats voor onze patiënten: vaccineer het zorgpersoneel eerst! Als er een derde golf uitbreekt, en wij achten de kans reëel, dan willen we klaar staan maar gaan we dit nog wel aankunnen? We zitten echt op ons tandvlees, help ons alsjeblief en verander van vaccinatiestrategie.

Uit ethisch oogpunt begrijp ik de keuze om eerst de bewoners van woon-zorgcentra te vaccineren. Maar wie gaat al deze mensen verzorgen en vaccineren als we zelf ziek worden, wanneer er elke dag meer en meer collega’s uitvallen door ziekte of omdat ze in quarantaine moeten? Het is alsof je naar de oorlog gaat zonder voldoende soldaten.

Ondanks het feit dat we weer gaan moeten roeien met de riemen die we hebben, ondanks al die mensen die vonden dat ze nood hadden aan vakantie, blijven wij hoopvol dankzij alle mensen die zich dagelijks inzetten om er het beste van te maken.

Naam en adres bekend bij de redactie

Strafrechters

Het is interessant, maar ook beangstigend, hoe de verschillende strafrechters vastzitten in het dogma van de vrije wil, en daar ook heel veel belang aan hechten.Nochtans is het al best een tijdje aangetoond dat vrije wil niet bestaat, en thuishoort in het rijtje van god en sinterklaas https://youtu.be/zpU_e3jh_FY

Beangstigend hoe mensen met zo’n concrete macht, zo’n totaal verkeerd beeld hebben van menselijk gedrag en hoe het tot stand komt. Een permanente vorming dringt zich zeer dringend op.

Joren De Wachter

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234