Vrijdag 02/06/2023
Saskia de Coster. Beeld DM
Saskia de Coster.Beeld DM

ColumnSaskia de Coster

Ik wil een sekte stichten. Mannen komen er niet in, tenzij voor bepaalde diensten

Saskia de Coster is schrijver van de romans Wij en ik en Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks.

Saskia de Coster

Enkel boven op de berg ben je veilig voor het einde der tijden want de vloedgolven zullen komen en ons verzwelgen. De berg ligt in Siberië en sekteleider Vissarion heeft zijn vijfduizend volgelingen erheen geleid. Hij heeft het handboek voor sekteleiders goed gelezen: zijn lange haren en witte gewaden maken hem een geloofwaardige redder. Hij raadt zijn volgelingen aan om geen vlees te eten, geld af te zweren en aan polygamie te doen.

Nu zijn Vissarion en zijn twee mannelijke helpers opgepakt (DM 22/9). Een van de drie was in een vorig leven leider van een rockband, wat de beste voorbereiding is op volksmennerij en polygamie. Het triumviraat wordt beschuldigd van fraude in een van hun scholen. Ze zouden ook hardhandig geprobeerd hebben om een paar journalisten de toegang tot hun gemeenschap te ontzeggen. Ze riskeren twaalf jaar gevangenis en een boete van 2.000 euro. Het triumviraat heeft goede hoop. In het licht van het einde der tijden is niets belangrijk genoeg om er zwaar aan te tillen.

Ik merk dat het altijd mannen zijn, die sekteleiders. Zij offeren zich altijd op als messias. En daar mag in het huidige tijdsgewricht wel eens verandering in komen.

Woensdag las ik in De Standaard de column van filosofe Griet Vandermassen. Zij vraagt zich af waarom er bij vrouwen een fundamenteel gebrek aan onderlinge solidariteit is. Dat ligt volgens haar niet aan het feit dat vrouwen vaak als concurrentes tegen elkaar opgezet worden omdat de plaatsen lang te beperkt waren en niet aan geïnternaliseerde vrouwenhaat. Ook de theorie van Shere Hite verwerpt ze. Hite meende dat moeders hun seksualiteit verborgen houden voor hun dochters en zo wantrouwen installeren.

Vandermassen beroept zich niet op een theorie maar roept de typische evolutionaire argumenten in. Wat mannen eigenlijk al eeuwenlang doen om het patriarchaat te verklaren en uit te leggen: it’s the biology, stupid! Alle gedragingen vallen te herleiden tot biologie en de oertijd. “Jongens zijn van nature meer geneigd om coalities te vormen. Er zijn sterke aanwijzingen dat mannelijk groepsgeweld ver teruggaat in de evolutie van onze soort”, schrijft ze. “Strijden in groep tegen een andere groep was een voorspelbare uitdaging voor ­onze mannelijke voorouders. Het leidde tot een mannelijke psychologie die gericht is op onderlinge seksuele competitie én op functioneren in hiërar­chische groepen.”

We weten allemaal dat sinds de oertijd het echte leiderschap, de echte almacht, bij de voortplanting en dus bij de vrouwen ligt. Vruchtbaarheidsbeelden van she-la-na-gigs (dat woord leerde ik kennen via PJ Harveys hit) uit het begin van de beschaving vertellen het ons nog. Ze tonen vrouwen met onmogelijk brede heupen en gezwollen borsten, klaar om de wereld verder te zetten en gedurig te redden van de ondergang. Het matriarchaat kan het einde der tijden tegenhouden.

Dus offer ik mij graag op, met een schare volgelingen. Ik wil een sekte stichten en de eerste vrouwelijke messias worden. In onze sekte zijn we tegen geld en voor polygamie. Mannen zetten we in voor het grote doel, het genot van de voortplanting. De vrouwelijke solidariteit zal enorm zijn. Een vloedgolf van solidaire sisters zal ook de laatste berg verzwelgen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234